НОВИНИ


Християн Пендиков: Има страх сред хората с български произход в Северна Македония

0 2632 25.06.2024
Християн Пендиков: Има страх сред хората с български произход в Северна Македония
Християн Пендиков БГНЕС

"Все още получавам заплахи, но не са с такъв интензитет, както бяха в началото." За това алармира пред БНР Християн Пендиков, над когото беше извършен побой в Охрид заради неговата българска етническа принадлежност.


Избраният за министър-председател на Република Северна Македония Християн Мицкоски прие длъжността от служебния министър-председател на страната Талат Джафери. Мицкоски посочи, че промените в Конституцията, с които българите трябва да бъдат вписани в нея, няма да бъдат приети, докато той е на поста. 

 

"Това е натискът, който получаваме ние, македонските българи - заплахи в социалните мрежи – че сме национални предатели и ще ни утрепят. Колкото и зле да звучи – ние свикваме с това".

 

Делото на Пендиков е отложено за есента. "Възможно е нападетелите да бъдат осъдени на първа инстанция, но да обжалват на втора, когато мине време и случаят бъде забравен", предупреди той.

 

Ако следим първите стъпки на Мицкоски, той каза, че тази политика няма да спре, отбеляза още Пендиков.

 

"С други думи – отношението към македонските българи ще продължи да бъде много лошо, но поне властите няма да претендират, че това не е така". 

 

"Не съм чул млади хора в Македония, които да са настроени антибългарски", коментира той."Няма такава омраза, каквато се излива по медиите. Омразата я насаждат политиците".

 

Пендиков е категоричен, че има страх сред хората с български произход в Северна Македония.

 

"Репресиите са ежедневни. Има видим и невидим натиск."


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама