НОВИНИ


Подоляк: Всеки мирен план за Украйна трябва да бъде справедлив и да се основава на международното право

3 2575 25.06.2024
Подоляк: Всеки мирен план за Украйна трябва да бъде справедлив и да се основава на международното право
Съветникът на украинския държавен глава Володимир Зеленски Михайло Подоляк БГНЕС

Украйна има ясното разбиране, че всеки план за прекратяване на войната с Русия трябва да се основава на международното право и мирът да бъде справедлив, заяви съветникът на украинския държавен глава Володимир Зеленски, Михайло Подоляк, цитиран от Ройтерс.


В коментар на мирния план за Украйна, представен от двама ключови съветници на бившия американски лидер Доналд Тръмп, който се стреми към преизбиране през ноември, Подоляк коментира пред агенцията, че войната не може да приключи, без да се потърси отговорност от Русия.

 

Съветникът на Зеленски освен това отбеляза, че да се замрази войната, която в момента е в своя 28-и месец, на сегашните фронтови линии, би било странно, тъй като Русия е нарушила международното право и нейните войски се намират на украинска територия.



"Украйна има абсолютно ясно разбиране и то е изразено в мирната формула, предложена от президента (Володимир) Зеленски, там ясно е посочено - мирът може да бъде само справедлив и мирът може да се основава само на международното право", посочи Подоляк в онлайн интервюто.

 

Той също така повтори украинската позиция, че условията за прекратяване на огъня, обявени от руския държавен глава Владимир Путин, са абсурдни.

 



Путин заяви, че Русия ще сложи край на войната само ако Украйна се съгласи да предаде цялата територия на четири региона в източната и южната част на страната, за които Москва претендира, припомня Ройтерс.

 

"Виждаме плана на Путин - той е напълно абсурден", категоричен бе Подоляк.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама