БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


"Политико": Очаква се ЕЦБ да информира България, че не е готова за членство в еврозоната в началото на 2025 г.

3 6941 26.06.2024
личен архив

Днес се очаква Европейската централна банка да информира, че България не е готова да се присъедини към еврозоната в началото на 2025 г., съобщава “Политико”, като се позовава на свои източници. По обяд Европейската комисия ще оповести докладите за конвергенцията на страните членки, които предстои да въведат единната валута.


Комисията издава доклади за държавите, които не са част от еврозоната, на всеки две години, оценявайки тяхната готовност по ценова стабилност, устойчивост на валутния курс, нивото на бюджетния дефицит и размера на основния лихвен процент.

 

Страната ни все още не е изпълнила критерия за намаляване на инфлацията. Според правилата на 20-те държави, използващи еврото, инфлацията в държава, желаеща да се присъедини към тях, не може да надвишава с повече от 1.5% размера на инфлацията на трите държави членки с най-добри показатели.

Данните на Евростат показват, че няколко месеца подред страната ни има сериозен напредък в намаляването на годишната инфлация по ХИПЦ. През декември 2023 г. тя е била 5%, месец по-късно – 3.9%, в края на февруари 2024-а – 3.5%, а през март 2024-а – 3.1% на годишна база. Независимо от спадащите нива на инфлация у нас обаче, България все още е далече от постигането на маастрихтския критерий за ценова стабилност.

 

По-рано тази година председателят на eврогрупата Паскал Донахю намекна, че България може да въведе еврото по-късно през 2025 година, а различни експерти изразиха хипотезата, че по-вероятната дата е 1 януари 2026 година.

 

България подаде молба за влизане в чакалнята на еврото в средата на 2018 г., като първоначалните й планове бяха да се присъедини към общата валута две години по-късно. Впоследствие тази дата беше неколкократно отлагана.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама