НОВИНИ


Официално: Марк Рюте е избран за нов шеф на НАТО

5 2535 26.06.2024
Официално: Марк Рюте е избран за нов шеф на НАТО
Марк Рюте БГНЕС

Северноатлантическият съвет взе решение да назначи Марк Рюте за следващ генерален секретар на НАТО, информира пресслужбата на пакта. Рюте ще поеме поста от 1 октомври от досегашния дългогодишен ръководител на алианса Йенс Столтенберг.


В социалната мрежа "Екс" Столтенберг поздрави Рюте и го нарече "истински трансатлантически и силен лидер", търсещ постигането на единодушие. "Пожелавам му успех, оставям НАТО в добри ръце", допълни Столтенберг.

 

Поздравления изрази и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя изрази надежда за допълнително укрепване на връзките между НАТО и ЕС.



Миналата седмица 57-годишният нидерландски политик спечели битката за лидер на военния алианс, след като единственият му опонент - румънският държавен глава Клаус Йоханис, се отказа.

 

Рюте ще застане начело на НАТО в момент на политическа несигурност и от двете страни на Атлантическия океан и на фона на бушуваща в Европа война. На следващия генерален секретар на Алианса може да му се наложи да работи с нов американски лидер в лицето на Доналд Тръмп, който е силно критичен към ролята на НАТО, ако милиардерът се върне в Белия дом след изборите в САЩ през ноември, посочва АФП.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама