СВЯТ


TIME: Най-важният резултат от срещата на върха в Швейцария - обещанието на Украйна за контакти с Русия

1 3286 26.06.2024
TIME: Най-важният резултат от срещата на върха в Швейцария - обещанието на Украйна за контакти с Русия
личен архив

Най-значимият резултат от среща на върха в швейцарския град Бюргенщок е обещанието на Украйна да покани руснаците на следващото подобно събитие, което вероятно ще се проведе в Саудитска Арабия по-късно тази година, отбелязват в редакцията на американското списание TIME, цитирано от "Фокус".


На конференцията "се оказа очевидно, че мечтата на (Андрий) Ермак за истинска глобална коалиция се е сринала“.

 

"Китай не бе представен. А Саудитска Арабия реши да изпрати пратеник, едва след като Зеленски направи пътуване до кралството в последния момент и се обърна към неговия владетел“, пише изданието.

 

Някои от най-мощните държави в света, като Бразилия, Индия, Саудитска Арабия и Южна Африка, изпратиха посланици на срещата на върха, но отказаха да подпишат произтичащата от нея декларация.

 

"Други участници се оплакаха, че събитието изглежда по-малко като форум за преговори, а повече като ехо камера за съществуващите съюзници на Украйна“, се допълва в статията.В кулоарите делегатите обсъдиха какъв вид мир в крайна сметка ще има в Украйна.

 

Чешкият президент Петр Павел заяви пред TIME на срещата на върха, че Русия вероятно ще запази контрола върху земите, които вече контролира, "а демократичният свят ще продължи да осъжда окупацията за години напред“. "Не виждам никакъв шанс Украйна да успее да превърне войната в свой бърз успех“, призна Павел.

 

Руснаците, добави той, "не са под натиск да седнат на масата за преговори в момента“.

 

"Когато срещата приключи, може би най-значимият й резултат бе обещанието на Украйна да покани руснаците на следващата среща на върха“, заключава изданието.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама