НОВИНИ


Бразилия легализира марихуаната за лична употреба

2 2212 26.06.2024
Бразилия легализира марихуаната за лична употреба
БГНЕС

Върховният съд на Бразилия узакони притежанието на марихуана за лична употреба, като този ход може да спомогне за намаляване на пренаселеността на затворите в страната, съобщи ДПА.


В бъдеще притежанието на малки количества канабис ще бъде смятано единствено за административно нарушение, което няма да влече след себе си правни последици, постанови най-висшата съдебна инстанция в южноамериканската страна.

 

Сега се очаква в идните дни съдиите да определят граници на количествата, които ще попадат в обхвата на новия режим.



"С това решение ние не узаконяваме употребата на наркотици, нито казваме, че това е нещо хубаво", изтъкна председателят на Съда Луис Роберто Барозо.

 

Напротив, отбеляза той, съдиите са водени от намерението да намерят на най-ефективния начин за справяне с "наркоепидемията" в Бразилия с оглед на това, че предишните стратегии за ограничаване на употребата и трафика на наркотици претърпяха неуспех.

 

Канабисът остава и занапред незаконна субстанция и няма да може да се употребява на обществени места, уточни Барозо.



Узаконяването на марихуаната в Бразилия може да спомогне за намаляване на пренаселеността на затворите, посочва ДПА. В момента в местата за лишаване от свобода в южноамериканската страна има около 840 000 души, много от които изтърпяват присъди за притежание на малки количества наркотици.

 

Бразилия, която е с население от приблизително 210 милиона жители, е на трето място в света по брой на затворниците. Пред нея по този показател са само САЩ и Китай.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама