НОВИНИ


Българската прокуратура повдига задочно обвинение на Ружа Игнатова. САЩ дава 5 млн. долара за информация

6 2289 26.06.2024
Българската прокуратура повдига задочно обвинение на Ружа Игнатова. САЩ дава 5 млн. долара за информация

"Предстои да бъде повдигнато задочно обвинение на Ружа Игнатова у нас, което ще позволи да предприемем необходимите действия по стартиране на процедура по конфискация на незаконно придобито от нея имущество". Това съобщи по време на пресконференция в Съдебната палата и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. На събитието присъстваха посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен и Пламен Тончев, председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).


Във връзка с разследването на финансовата пирамида OneCoin, Сарафов каза, че това е само едно от криминалните разследвания, по които прокуратурата работи и провежда, съвместно с американските си колеги, предаде БТА."Днес правителството на САЩ обявява нова награда в размер до пет милиона щатски долара за информация, водеща до арест или осъдителна присъда на родената в България германска гражданка Ружа Игнатова", съобщи посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Той посочи, че по-късно днес ще бъде предоставена информация на обществеността за това как гражданите могат анонимно да предоставят сигнали, за да помогнат в разследването.

 

Мертен припомни, че Игнатова е издирвана в САЩ и Германия за "нейното участие в една от най-широкомащабните схеми за измама в историята, схема, чрез която от жертвите са били отнети чрез измама над четири милиарда долара". 

 

Председателят на ДАНС Пламен Тончев заяви, че OneCoin е регистрирана в офшорната зона Гибралтар, като е установено, че компанията и нейните дъщерни дружества в чужбина и страната функционират като финансова пирамида, която предлага услуги на принципа на мрежовия маркетинг. Също така посочи, че основният пазар за предлаганите услуги във връзка с криптовалутата уанкойн се намират в района на Близкия и Далечния Изток.

 

"Това, което е установено със способите и средствата на дирекция "Финансово разузнаване" на ДАНС, е трансфер на 15 милиона евро. Сезирана е Софийската градска прокуратура и е образувано производство, като от съда е поискан и разрешен постоянен запор на средствата", посочи Пламен Тончев. Той добави, че предстои да бъде внесено искане за запор на имущество на стойност над 10 милиона евро, придобито със средства с незаконен произход.През юни 2021 г. в София бе задържана българката Ирина Дилкинска, която на 20 март бе предадена на американските власти, заради обвинение в участие в престъпна група, създадена с цел измама и пране на пари. Предполага се, че тя е била съучастник в предполагаемата престъпна дейност, извършвана от издирваната Ружа Игнатова.

 

През 2022 г. Би Би Си съобщи, че изчезналата "криптокралица" Ружа Игнатова е попаднала в списъка на 10-те най-издирвани лица на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ. Българката е обвинена, че е присвоила над четири милиарда долара, които подмамила хора да инвестират в нейната компания за търговия с криптовалути OneCoin. Това обаче се оказало измама. 

 

Ружа Игнатова е в неизвестност от 2017 г., когато в САЩ срещу нея е издадена заповед за арест. Тя била видяна за последно да се качва на самолет от България за Гърция, след което следите й се губят.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама