НОВИНИ


ДАНС привиква част от застъпниците за национална детска болница, проверява ги и по сигнал на Главчев

3 2437 26.06.2024
ДАНС привиква част от застъпниците за национална детска болница, проверява ги и по сигнал на Главчев

Двама от членовете на Обществения съвет за Национална детска болница са били извикани от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), за да дадат обяснения във връзка с жалба, подадена от "Търговска лига" по казуса със създаването на болница "Мама и аз".


Това става ясно от публикации на Мария Шаркова и Надежда Цекулова в социалните мрежи, съобщи "Свободна Европа" на 10 юни. "Търговска лига" е дружеството, което стои зад проекта за болница "Мама и аз".



Днес стана ясно,че ДАНС работи по сигнал на "Търговска лига - глобален аптечен център", но и на служебния премиер Димитър Главчев. Именно служебното правителство първо одобри "Търговска лига" да изгражда частна детска боница, а след обществен натиск се отметна от идеята.

 

Тази сутрин в парламента по темата беше изслушан председателят на ДАНС Пламен Тончев. Изслушването е по искане на "Продължаваме Промяната - Демократична България". В пленарната зала именно Тончев съобщи, че в момента, освен по сигнал на "Търговска лига", ДАНС работи и по сигнал от служебния премиер Димитър Главчев, подаден на 8 май.

 

Тончев каза, че ДАНС е длъжна да направи проверка и по двата сигнала. Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ обърна внимание на това, че на хората, срещу които е бил подаден сигнал, им е било отказано да го прочетат.

 

По думите на Тончев през май в ДАНС е получен сигнал, подаден от изпълнителния директор на "Търговска лига". Той е срещу Кремена Кунева, изпълнителен директор на Фондация "Даная", Ани Стоянова, заместник-изпълнителен директор на фондацията, проф. Иван Литвиненко, председател на Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница и членовете на съвета. В сигнала се твърди, че с действията си те са въздействали "незаконосъобразно чрез призиви и нагнетяване на негативизъм, което било довело до безпрецедентна незаконосъобразна отмяна на законосъобразното решение на МС от 30 април 2024 г".



Тончев добави, че в агенцията се работи и сигнал в ДАНС от служебния премиер Главчев с искане за проверка относно действия на Министерство на здравеопазването, НЗОК, ИА "Медицински надзор" по всички етапи и всички процедури по исканията на Търговска лига за изграждане на МБАЛ "Мама и аз". Искането е по повод широкия обществен отзвук и публикациите в медиите, породени от предоставяне на одобрение, касаещо изграждането на лечебното заведение. Сигналът е изпратен и до Софийска градска прокуратура. По нея са възложени действия на Комисията за противодействие на корупцията и ДАНС.

 

Народният представител от ПП-ДБ Стела Николова заяви на брифинг на Парламента, че ДАНС са се съгласили да образуват проверка по неконституционен сигнал, който нарушава правата на гражданите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама