НОВИНИ


Еврозоната „на пауза“: Какво ни спъва да сменим лева с евро от 2025 г.?

10 2487 26.06.2024
Еврозоната „на пауза“: Какво ни спъва да сменим лева с евро от 2025 г.?
Даниела Бобева

Ние сме си изцяло виновни за по-високата инфлация, защото през последната една година винаги се движим над критерия, коментира проф. Даниела Бобева. България няма да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2025 г. Причината – страната ни не отговаря на инфлационния критерий. Това констатират Европейската комисия и Европейската централна банка в доклади, публикувани днес.


Посочва се, че България има отлични показатели по останалите три критерия - стабилни публични финанси, стабилност на обменния курс и конвергенция на дългосрочните лихвени проценти.

 

"Това е уникален конвергентен доклад“, каза в предаването „Лице в лице“ проф. Даниела Бобева, финансист и бивш премиер.


„Първо се публикуваха много късно, обикновено е в края на май и началото на юни. Изведнъж разбрахме от „Политико“ какво има в тях. Как така тези доклади изтичат предварително? Това, че изтича информация не е добре, защото тези доклади се разглеждат не само политически, но и от пазарите“, коментира Бобева.

 

Според нея трябва да се постави въпрос как така служители са дали информация за докладите предварително.


По думите ѝ другото странно нещо е, че двата доклада определят по различен начин инфлацията.

 

„Ние сме си изцяло виновни за по-високата инфлация, защото през последната една година винаги се движим над критерия с по 1%, 2%. Имаше месеци, в които бяхме с 3% над инфлационния критерий. Ние не съумяхме да свалим инфлацията, а тя е вътрешна“, обясни още финансистът.

 

„Малко съм натъжена от този доклад. Трябваше да ни похвалят, а целият доклад е пълен с критики, които не казвам, че не са основателни, но въпреки това сме една от малкото фискално сериозни държави. След Швеция ние сме най-добрите в изпълнението на критериите и това заслужава адмирации“, каза Бобева.

 

Според нея и политически, и организационно технически не сме готови за приемането на еврото.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама