НОВИНИ


Шефът на БНБ Димитър Радев: Приемането на еврото догодина е реалистичен сценарий, но при едно условие

7 2697 26.06.2024
Шефът на БНБ Димитър Радев: Приемането на еврото догодина е реалистичен сценарий, но при едно условие
Димитър Радев

Според управителя на БНБ Димитър Радев приемането на еврото догодина остава реалистичен сценарий. Мнението му е изказано в интервю за БТА, в което Радев потвърждава, че е възможно инфлационният критерий да бъде изпълнен до края на настоящата година. На директен въпрос дали догодина е реалистично да въведем единната европейска валута, управителят отговаря:


“Да, при едно условие: проевропейско правителство с достатъчно широка подкрепа и хоризонт на действие”.

По думите му основните предпоставки да можем да приемем еврото през 2025 г. са две: "намаляване на фискалната експанзия и ограничаване на бюджетния дефицит през настоящата година с 1 на сто", както и "проевропейско правителство с достатъчно широка подкрепа и хоризонт на действие".
Страната ни е единствената сред останалите пет – Румъния, Полша. Чехия. Унгария и Швеция, която не отговаря само на един от критериите, докато несъответствието при останалите е поне по още два показателя.

По думите на Радев основните предпоставки да можем да приемем еврото през 2025 г. са две: "намаляване на фискалната експанзия и ограничаване на бюджетния дефицит през настоящата година с 1 на сто", както и "проевропейско правителство с достатъчно широка подкрепа и хоризонт на действие".

Пред БТА управителят на БНБ заяви още, че в сравнение с останалите оценявани страни България се намира в най-напреднал етап на подготовка за членство в еврозоната.

По-рано служебната министърка на финансите Людмила Петкова заяви, че технически най-възможно е България да въведе еврото от началото на 2026 г.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама