БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


ДКЕВР умува за цената на топлото

2 5224 14.12.2010
ДКЕВР умува за цената на топлото
Ангел Семерджиев

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прави разчети възможно ли е намаляване на цените на топлоенергията от януари, на базата на лекото поевтиняване на природния газ. Това съобщи пред журналисти днес Ангел Семерджиев, председател на енергийния регулатор.



В края на миналата седмица общественият снабдител "Булгаргаз" внесе в ДКЕВР заявление за поевтиняване на синьото гориво с 1.78 на сто за първото тримесечие на 2011 г. От октомври пък цената на суровината бе намалена с почти 1 процент.

По думите на Семерджиев ще се пресметне достатъчно ли е получаващото се около 3 процента общо сваляне на тарифата за природния газ за натиск и на цените на топлофикациите, чиито основни разходи всъщност са за гориво..

Цената на газа е основното условие за сваляне или за вдигане цената на топлофикационната услуга. Всички останали разходи са фиксирани и са намалени до минимум, заяви Семерджиев.

Политиката на държавната комисия досега обаче е била при толкова малки понижения или повишения на цената на газа да не пипа тарифите за топлоенергията особено по време на отоплителния сезон. Решението ще стане ясно в края на декември, когато ДКЕВР трябва да се произнесе и по предложението на "Булгаргаз“ за цената през следващите три месеца

Заявлението на държавната газова компания е за цена от 508.08 лв. без ДДС за 1000 куб. м. Заедно с таксата за пренос на газовия оператор "Булгартрансгаз” от 19.73 лв. без ДДС за 1000 куб. м за крайните потребители цената се получава 527.81 лв.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама