НОВИНИ


Парламентът изслушва министър Малинов за теча на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй"

0 3553 27.06.2024
Парламентът изслушва министър Малинов за теча на радиоактивна вода от АЕЦ
БГНЕС

Депутатите се събраха на редовно заседание. 


Дневният ред предвижда изслушване на служебният министър на финансите Людмила Петкова във връзка с изпълнението на приходната и разходната част на Закона за държавния бюджет за 2024 година. По предложение на ПГ на БСП народните представители ще изслушат министъра на енергетиката Владимир Малинов заради разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". Според приетата вчера седмична програма Малинов ще бъде изслушан и за преговорите по продажбата на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ "Белене".

 

Това, което се знае до момента по случая е, че при спиране на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" за ремонт се е стигнало до изтичане на около 6 кубика радиоактивна вода в херметически затворено пространство. По данни на ядрената ни централа, не е имало опасност за персонала на АЕЦ, няма и изтичане на водата извън помещението. Като причина от централата посочиха човешка грешка.

 

Служебният енергиен министър ще бъде изслушан и за напредъка на България по преговорите с Украйна за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене".

 

Първа точка в дневния ред на парламента ще бъде изслушване на служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Тя ще отговаря на въпроси на ГЕРБ-СДС за харчовете в държавния бюджет и напредъка по приемане на еврото.

 

Гледайте заседанието на Народното събрание ТУК

 

Очаквайте подробности!


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама