НОВИНИ


Асен Василев пое отговорност да изчистят лобистките текстове от Закона за личния фалит

1 2304 27.06.2024
Асен Василев пое отговорност да изчистят лобистките текстове от Закона за личния фалит
БГНЕС

По принцип е много по-добре да има стабилно правителство, с което България да влезе в Еврозоната. В доклада се коментира, че трябва да има стабилно правителство, но не е поставено като условие.


Остава да се приеме Законът за въвеждане на еврото, което се случва, когато вече датата е ясна. Трябва българските граждани да са защитени от колекторските фирми. Ние сме единствената държава в Европейския съюз, която няма Закон за личния фалит, който да защитава гражданите от тези, които ги тормозят. Това каза на брифинг за медиите съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

 

Коментарът си той направи след изслушването на служебния министър на финансите Люмила Петкова. 

Журналист му препоръча да прегледат Закона за личния фалит, тъй като е "пълен с лобистки текстове". Василев отговори, че това е работата на народните представители - да изчистят проблема.

 

Той е уверен, че приемане на еврото от 1 юли 2025 г. е напълно реалистично."Стана ясно, че приходите вървят по план. Приходната част се увеличава с 14,4% при 2,7% инфлация, тоест прихоите растат почти пет пъри по-бързо. Очаква се приходната част на бюджета а бъде изпълнена по план. Има един риск и той е второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Проблемите остават такива, каквито ги оставихме. Парламентът трябва да приеме четири законодателни акта, които блокират второто плащане. Другото, което стана ясно от конвергентния доклад, е, че за първи път България не изпълнява само един критерии - този за ценова стабилност, вече нямаме проблем със законодателството. Инфлационният критерий не се изпълнява от средата на 2018 г. За първи път в последните 4 месеца сме по референтната стойност, очаква се най-късно до края на годината, септември месец, България да изпълни и този критерий, да получи извънреден доклад с възможност за приемане в Еврозоната 2025 г. От 1 юли 2025 г. е напълно реалиситично България да влезе в Еврозоната".

Асен Василев помоли в частност лидера на ГЕРБ - Бойко Борисов да спре със спекулациите по темата. 

"Средства в пълен размер има за инвестиционната програма за общините. Разплащанията вървят изключително бавно. Най-големият риск за евросредства, който остава пред страната, е свързан със завършването на реформите по второ плащане по ПВУ, приемането на тези пет закона, които г-жа Петкова каза, че са внесни в миналото Народно събрание и помоли да бъдат извадени от файловете и внесени отново. Това е, което ще направим в рамките на следващата седмица, за да се отпушат 1,5 милиарда за българския бизнес и бълграските граждани", каза още народният преставител. 

 

Законите са: приемане на правилата за работа на номинационната комисия за избор на кандидатите за Антикорупционната комисия, промени в Закона за защита на сигналоподателите, приемане на ревизираната пътна карта, Законът за личния фалит и Законът за съдебната власт. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама