НОВИНИ


Енергийният министър потвърди за теча на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй"

3 2536 27.06.2024
Енергийният министър потвърди за теча на радиоактивна вода от АЕЦ
личен архив

Имало е изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлудуй", но не в околната среда. 


Това потвърди пред народните представители служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

 

От думите на министъра стана ясно, че от АЕЦ "Козлудуй" са го информирали подробно за инцидента - от техния доклад се разбира, че цялостно за целите на ремонта VI блок е спрян спрямо предварително одобрена програма в пет етапа.

 

От 14 до 16 юни са извършени успешно всички пет етапа, а на 18 юни е възникнал инцидента вследствие на проявена небрежност от страна на персонала", каза Малинов.Общото количество изтекла радиоактивна вода е 8-8,5 кубични метра, но не в природната среда. Припомняме, че първоначалната информация бе за наличие на замърсяване на околната среда и по-конкретно за разлив на водата в река Дунав.

 

"Няма промяна в радиационната обстановка както в АЕЦ "Козлудуй", така и в работните посещения и на площадката. Започнало е и коригиране на плановете с цел да не се допуска занапред подобен тип инциденти, а операторите временно са отстранени от длъжност", обясни още министър Владимир Малинов.

 

Припомняме, че служебният енергиен министър се яви в пленарна зала по искане на БСП и изслушването влезе като извънредна точка в дневния ред, а сред темите на дискусия бе и напредъка на България по преговорите с Украйна за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене". 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама