НОВИНИ


Опасно стана, мъртвакът се появи по-рано на морето

1 2306 27.06.2024
Опасно стана, мъртвакът се появи по-рано на морето
Мъртво вълнение

Важното е за плажуващият да следи сигнализацията, която спасителите вдигат на вишките, и да се съобразяват с нея. Това каза по Радио "Фокус“ водният спасител Красимир Димирев. Водата е една от четирите стихии и трябва да се обича и уважава, но и да се страхуваме от нея, защото тази стихия винаги може да изненада и да направи нещо страшно в морето.


"Морето е източник на живот, но морето е отнело и доста човешки животи. Днес повечето нещастни случаи се случват заради на глупостта на плажуващите,“ каза той и допълни, че на спасителите работата им е да обхванат периметъра от 100 м от единия плаж до другия, но те също са хора, и "ако ти сам не мислиш за себе си, как да ти помогне Господ, как да ти помогне спасителят?“.


По думите му шамандурите в морето са сложени с предупредителна цел – първата оказва безопасното място за къпане за плажуващите, а втората е шамандурата, до която могат да достигат плавателните средства: джетове, водни колелета.


"В никакъв случай втората шамандура не е място, където да доплуваш до нея и да спреш да си почиваш, още повече с дюшек – там дълбочината е около 7-8 м,“ предупреди той.

 

Тази година мъртвото вълнение изненадващо се е появило рано по Черноморието, обикновено "мъртвакът“ е характерен от средата на август до края на септември. Според водният спасител това се дължи на обърнатите течения поради продължителните горещини. Водният спасител обясни още, че мъртвото вълнение е няколко вида и може да обхване както цялото крайбрежие, така и да е на т.нар. "коси на мъртво вълнение“ – те стигат на дължина от около 150-200 до 300-400 м.


Според Красимир Димирев паниката е най-лошият съветник ако човек попадне в такава ситуация – трябва да се плува не навътре или към брега, а да се плува настрани, успоредно на брега. "Едно детенце попадна в ситуация – от брега го дръпна вълната. Предните вълни миеха крачетата на детето, тази голяма глава го дръпна като с въже, за секунда то беше на 15 м навътре,“ разказа той и обясни, че викането за помощ само увеличава паниката и да се прави само в краен случай.


"Хора, слушайте спасителите! Те не са там, на брега, да ви огорчават почивката, те са там, за да ви помагат,“ апелира водният спасител Красимир Димирев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама