НОВИНИ


Синът на Гриша Ганчев осъди прокуратурата за 180 000 лв.

10 8498 27.06.2024
Синът на Гриша Ганчев осъди прокуратурата за 180 000 лв.
Данаил Ганчев БГНЕС

Синът на бизнесмена Гриша Ганчев – Данаил, осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 180 000 лева заради т.нар. „захарно дело“, по което Ганчеви бяха окончателно оправдани преди две години, пише "Лекс". Ганчев е поредният съден след шумна акция и оправдан, на когото "Сега" данъкоплатците дължат обезщетение от името на прокуратурата.


Разследването започна през 2012 г., когато Данаил Ганчев беше и задържан, а обвиненията бяха за организирана престъпна група, ръководена от баща му, в която са участвали осем души и е извършвала данъчни престъпления. Обвинителен акт беше внесен едва след като обвиняемите поискаха делото или да бъде прекратено, или да влезе в съда, а след това Ганчеви бяха оправдани на три инстанции. Обвинението на спецпрокуратурата беше за данъчни престъпления за над 700 000 лева, като според прокуратурата то е извършено чрез продажба без фактури на захар, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи, чрез фирмите "Симек" ЕООД, "Никдоналд Комерс" АД и "Лозев" ЕООД.

 

Миналата година Данаил Ганчев заведе в Софийския градски съд (СГС) иск срещу прокуратурата за 120 000 лева неимуществени вреди от незаконното обвинение, както и за още 59 000 лева, които е платил на адвокати през десетте години, в които е продължило делото.

Градският съд уважи напълно исковете на Ганчев, а от решението му става ясно, че е щял да получи и значително по-голямо обезщетение, ако го беше поискал.

 

В исковата си молба по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ) Данаил Ганчев подчертава, че първоначално през май 2012 г. е бил арестуван и е останал близо три месеца в ареста, където условията били ужасни, особено при рекордно високите температури тогава. Отделно Ганчев казва, че здравето му трайно се влошило, в ареста получил и хипертонична криза, бил откаран в болница, където унизително бил заключен за леглото с белезници на ръцете и краката, въпреки че бил в тежко здравословно състояние.

 

Той твърди, че незаконното дело "сериозно и необратимо" е накърнило неговото добро име и човешко достойнство, тъй като животът му на млад и високообразован човек, който нямал никакви криминални прояви, бил напълно объркан и съсипан. Той описва подробно как на 15 години е отишъл да учи в Швейцария, където завършил с отличие колеж, а след това завършил и висше образование в Лондон. Като дипломиран финансист се върнал в България и имал амбиция да се утвърди в "Литекс" и през 2011 г. станал шеф на "Литекс Комерс".

В решението си съдия Божана Желязкова пише, че делото е водено почти 10 години и са доказани страданията на Ганчев. Тя обаче изрично обръща внимание на медийния отзвук и отговорността на прокуратурата. "Повдигнатото обвинение срещу ищеца, заемащ ръководна длъжност, е нямало как да не бъде отразено в пресата поради сензационния му вид, изкуствено създаден от едно неиздържано обвинение, с което се накърняват доброто име и честта му", се казва в решението.

 

Съдът отбелязва и влошеното здраве на Ганчев, осуетеното му образование, проблемите в професионалната дейност и унижението от повдигнатото тежко обвинение. От решението става ясно, че справедливото обезщетение би било 200 000 лева, но Ганчев е поискал само 120 000 лева.

 

Решението обаче не е окончателно и прокуратурата може да обжалва пред Софийския апелативен съд.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама