НОВИНИ


Министърът на отбраната: Помощта, която даваме на Украйна, не е безвъзмездна

1 2337 28.06.2024
Министърът на отбраната: Помощта, която даваме на Украйна, не е безвъзмездна
скрийншот

Няма никакъв проблем в позицията и няма нищо ново в помощта за Украйна - тя е последователна както от национална гледна точка - за осъждане на агресията и военнотехническа подкрепа, така и по отношение на позицията на НАТО. Това заяви в "Денят започва" министърът на отбраната Атанас Запрянов.


Той обясни, че страната ни дава на Украйна военна техника и боеприпаси, както и някои от средствата ни за ПВО, които са неизправни. Уточни още, че тази помощ не е безвъзмездна и България получава финансови компенсации по три канала.

 

"По отношение на европейския инструмент за мир сме заявили съответните средства - около 7 млн. лв. са утвърдени да ни бъдат върнати обратно. От международното финансово подпомагане от САЩ също имаме доста чувствителна сума като компенсация. Получаваме компенсация и от съюзни държави, които не могат да предоставят въоръжение и техника на Украйна, компенсират съюзниците, включително нас, с финансови средства".Право на президента е да откаже да води делегацията на срещата на върха на НАТО, посочи Атанас Запрянов. Правителството решило да го покани по повод 20 години от членството на България в алианса. На въпрос защо не е публикувана позицията на Министерския съвет, към която Румен Радев има забележки, министърът отговори, че в нея има секретна информация.

 

"Съдържа планове за отбрана, оценка как се изпълняват, оценка на рисковете, някои от тях са с най-високия секретен гриф. Това са документи, които в продължение на цяла година се готвят за срещата на високо равнище".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама