НОВИНИ


ДСБ отговори на Военното разузнаване - дава начаалника му на прокуратурата за злоупотреба с власт

4 3746 29.06.2024
ДСБ отговори на Военното разузнаване - дава начаалника му на прокуратурата за злоупотреба с власт
ДСБ

"Припомняме на бригаден генерал Венелин Венев, че съгласно чл. 11 от Закона за военното разузнаване - "на военното разузнаване не може да се възлагат задачи от вътрешнополитически характер. То не събира, не обработва, не анализира и не съхранява информация от вътрешнополитически характер". Това пише в позиция на ДСБ относно сигнала на СВР /Служба военно разузнаване/ срещу Стоян Михалев.


Вижте цялата позиция на НР на ДСБ относно изявления на СВР:

 

"Бригаден генерал Венев,

 

Обръщаме се към Вас във връзка с изпратена позиция на Служба "Военно разузнаване" до медиите за подаден от нея сигнал до прокуратурата, ДАНС и ГДБОП срещу народния представител Стоян Михалев относно направени от него изказвания в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" в ефира на БНТ тази сутрин, 29 юни 2024 г.

 

Това е втори случай, в рамките на седмица, в който Служба "Военно разузнаване" се употребява агресивно политически срещу народни представители от ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България". Очевидно след прокурата, МВР и ДАНС, СВР се превръща в новата бухалка на скритата държава.

 

Припомняме на бригаден генерал Венелин Венев, че съгласно чл. 11 от Закона за военното разузнаване - "на военното разузнаване не може да се възлагат задачи от вътрешнополитически характер. То не събира, не обработва, не анализира и не съхранява информация от вътрешнополитически характер".

 

В този смисъл, считаме че ангажирането на службата, от страна на нейния ръководител, с несвойствени за дейността й задачи, е грубо потъпкване на авторитета й и злоупотреба с власт.

 

С настоящото изявление публично сезираме Военна прокуратура на Република България да образува разследване срещу бригаден генерал Венев за извършено длъжностно военно престъпление по чл. 387 от НК, състоящо се в злоупотреба с власт.

Припомняме на бригаден генерал Венелин Венев и неговите политически кукловоди, също така, че съгласно чл. 69 от Конституцията на Република България - "народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание".

 

Накрая, изразяваме за пореден път своята позиция, че няма да се откажем от програмата си за реформа на службите за сигурност, необходимостта от която става все по-наложителна."

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама