НОВИНИ


Светият Синод решава кой ще бъде новият български патриарх

6 2330 30.06.2024
Светият Синод решава кой ще бъде новият български патриарх
БГНЕС

Днес ще бъде свикан Патриаршески избирателен църковен събор за избор на нов български патриарх след кончината на Неофит. Решение за това бе взето на заседание на Светия Синод на Българската православна църква през март.


В 14.30 ч. се очаква обявяване името на новоизбрания български патриарх; В 15.00 ч. започва церемонията по интронизация на новоизбрания български патриарх и молебен. 

 

На 01 юли от 9:00 ч. ще се проведе първа патриаршеска света литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски". 

 

В събота започна регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които ще изберат новия български патриарх.Броят на делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор е 140 като освен висшите духовници, той включва клирици и миряни от всяка епархия, монаси и представители на духовните училища.

 

В 9 часа в неделя в храм "Света Неделя" ще бъде посрещнат Вселенския патриарх Вартоломей, където ще се извърши кратка панахида на гроба на патриарх Неофит.

 

Светият синод избра на 20 юни тримата кандидати, които отговарят на изискванията за патриарх. Това са Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински, които са избрани с 2/3 от гласовете на членовете на синада, съобщи председателят на комитета за патриаршески събор митрополит Киприан.В избора не са имали правото да участват митрополит Антоний, Неврокопският митрополит Серафим, Старозагорският митрополит Киприан, защото нямат навършената възраст, а Доростолският митрополит Яков и Сливенският митрополит Арсений нямат необходимият стаж.

 

След смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит синодът избра за наместник-председател на БПЦ Врачанския митрополит Григорий. Той ръководи временно Софийската митрополия и трябва да организира избора на нов патриарх.Впоследствие американският митрополит Йосиф съобщи, че ще си направи отвод и няма да участва във вота за патриарх. Малко след кончината на патриарх Неофит митрополит Николай също отказа да бъде издигнат за поста.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама