НОВИНИ


Бившият екоминистър Юлиян Попов: Зелената сделка е дълбоко неразбрана

2 2280 30.06.2024
Бившият екоминистър Юлиян Попов: Зелената сделка е дълбоко неразбрана
Бившият екоминистър Юлиян Попов Стопкадър: БНТ

"Зелената сделка е дълбоко неразбрана. При следващия парламент в Европейския съюз и следващата Европейска комисия Зелената сделка ще се отдръпне малко като име, за да не се асоциира със зелената партия, а ще се определи като индустриална политика за конкурентна Европа."


Това мнение изрази в ефира на БНТ бившият министър на околната среда и водите Юлиян Попов.

 

Според него въглищните централи загиват по силата на търговията с емисии, която е част от ЕС вече 20 години. Много преди Зелената сделка да се появи, тя е част от политиката на ЕС отпреди България да влезе в ЕС, уточни Попов.По думите му няма субсидии в сферата на Зелената сделка за затварянето на въглищните централи. Никой не затваря въглищни централи насила, категоричен бе бившият екоминистър, пояснявайки, че въглищните централи нямат логика в своята работа, тъй като възобновяемата енергия е много по-евтина, отколкото въглищната енергия.

 

Никой административно не затваря въглищни централи, но е въпрос на икономика, бизнес и конкуренция на цени на емисии и регулации, каза още експертът.И Юлиян Попов, като бивш министър на околната среда и водите, както служебният министър на енергетиката, подчерта, че не е налице опасност за населението и за река Дунав от изтичането на радиоактивни води.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама