НОВИНИ


Надежда Йорданова: Случаите с Нико Тупарев и Брендо показват колко важно е да бъде довършена съдебната реформа

10 2364 30.06.2024
Надежда Йорданова: Случаите с Нико Тупарев и Брендо показват колко важно е да бъде довършена съдебната реформа
Надежда Йорданова, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ и бивш правосъден министър БГНЕС

"Случаите с Нико Тупарев и Евелин Банев-Брендо показват колко важно е да бъде довършена съдебната реформа, чийто старт дадохме с приемане на изменения в Конституцията, чрез приемане на новия закон за съдебната власт и последващата промяна във всички други закони."


Това мнение изрази пред БНР Надежда Йорданова, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ и бивш министър на правосъдието.

 

"Няма да подкрепим и няма да участваме в съставянето на правителство с първия и с втория мандат", категорична бе Йорданова."Аргументите ни за това са много ясни - ГЕРБ счупиха работеща управленска формула - да, трудна, скърцаща, но формула, която поддържаше мнозинство, което до началото на януари (2024 г.) с добри темпове провеждаше нужните реформи. По време на предизборната кампания ГЕРБ изгори и всички възможни полета на взаимодействие. Към настоящия момент нито има знак, нито каквито и да било условия за промяна на тази наша позиция. Затова категорично я потвърждавам", каза още тя.

 

Според нея ГЕРБ нямат ясна формула за управление:

 

"Каква е формулата за управление? Една подкрепа означава да носим и отговорност. Отговорност за какво? Нека ГЕРБ не се оправдават и да предложат работеща формула, отговорността е тяхна в момента".Бившият правосъден министър подчерта, че в момента не е време да се говори за третия мандат, на масата е първият.

 

Надежда Йорданова обяви, че ПП-ДБ в петък, 28-и юни, са внесли в парламента предложения за промяна в правилата за избор на ръководство на Антикорупционната комисия (КПК):

 

"Нека да уточним, че темпото, по което ще бъде приет Правилникът за работа на НС и ще се формират комисиите, се държи от ГЕРБ. Председател на НС и председател на временната комисия са от ГЕРБ. ... Предстои да видим дали заявката им за антикорупционни усилия е поредната димка, или е реално желание. Очакваме ГЕРБ да изпълнят заявките си и ще настояваме това да се случи". Тя допълни, че ПП-ДБ нямат конкретна номинация за членове на Комисията за противодействие на корупцията (КПК):

 

"Нека първо да се приемат условията, изискванията и чак тогава да дойдат предложенията за личности. Подкрепа около кандидатурите, които ние считаме, че отговарят на критериите, ще търсим от всички парламентарни групи. Замисълът е на тези позиции да се избират политически неутрални хора, професионалисти, които да имат широка обществена подкрепа и да се ползват с доверие".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама