НОВИНИ


Проф. Христо Матанов: Даниил печели само с 3 гласа, което показва, че борбата е била много оспорвана

1 2811 30.06.2024
Проф. Христо Матанов: Даниил печели само с 3 гласа, което показва, че борбата е била много оспорвана
Историкът проф. Христо Матанов Стопкадър: Нова телевизия

„Не вярвам в колективния разум на Църковно изборния събор. Става въпрос за борба на лобита”. Това коментира в ефира на Нова телевизия проф. Христо Матанов, специалист по средновековна българска и балканска история.


„Не мога да кажа кое е надделяло в този избор, защото не го очаквах", уточни изследователят. Новият патриарх печели само с три гласа, което показва, че борбата е била много оспорвана, допълни той.

 

Интелектуалецът смята, че старозагорския митрополит Киприан, който трябваше да обяви избора на новия патриарх Даниил, е усещал, че между новия патриарх Даниил и вселенския патриарх Вартоломей няма да има съслужение.Проф. Матанов бе категоричен, че новият патриарх го очакват доста предизвикателства. "Не зная дали монашеският подвиг ще бъде достатъчен, за да се справи с тях”, каза още специалистът.

 

Той поясни, че като първо предизвикателство е геополитическата ситуация. „Второ – държавата е предприела мерки за финансова ревизия, въпреки че Светият Синод има собствени финансови институции. Патриархът ще има някаква роля в тази инспекция. Патриархът няма кой знае какви права. Това че носи бяло було, не го отличава кой знае колко от останалите. Той представлява БПЦ навън”, подчерта университетският преподавател.Неговите външнополитически пристрастия противоречат на това, което държавата е предприела, обясни историкът.

 

„Приемам избора на новия български патриарх Даниил като избор за добро. Честитя на тези, които очакваха избора на патриарх”, обобщи проф. Матанов.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама