НОВИНИ


Вижте първите политически реакции на избора на Даниил за нов патриарх

12 5016 30.06.2024
Вижте първите политически реакции на избора на Даниил за нов патриарх
Новоизбраният български патриарх Даниил БГНЕС

Политиците ни коментираха избора на Видинския митрополит Даниил за нов патриарх на България.


„Да пожелаем здраве, дълголетие и благополучни дни на Даниил начело на Българската патриаршия”, заяви държавният глава Румен Радев. По думите му „вярващите се нуждаят от единство на църквата, на православието и от водачество към духовен възход”.

 

Като човек, който говори изключително мъдро. Така вицепрезидентът Илияна Йотова определи избрания за нов патриарх Даниил. „Ще бъде добре да се вслушваме в думите му. Много интелигентен човек. Желая му да бъде нашият истински духовен водач”, допълни тя.Държавата не би трябвало да се бърка в църковните дела. Така служебният министър-председател Димитър Главчев коментира решението да няма официално представяне на новия патриарх Даниил. Той допълни, че вярващите се нуждаят от духовен водач, който да бъде обединител, такъв, какъвто е бил и покойният патриарх Неофит. 

 

​„Българската православна църква винаги е правила достоен избор”, заяви председателят на Народното събрание Рая Назарян преди интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил.„Пожелавам на Негово Светейшество новия патриарх здраве, дълголетие и с мъдрост да ръководи делата на Българската православна църква”, добави тя. „Вярвам, че в неговите молитви винаги ще присъства единението и благополучието на българския народ”, каза още председателят на парламента.

 

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов коментира във Facebook избора на нов патриарх. „Имаме избран нов патриарх - доскорошния видински митрополит Даниил! Нека Бог да умножи дните му и да наставлява действията му, за доброто на България, българския народ и православните християни!”, написа той.​От партия „Величие” също коментираха новия патриарх. „Да ни е честит новият български патриарх Даниил, досегашен Видински митрополит! Най-достойният от достойните!  По Божията воля пастир, баща, благодетел и обединител на българския народ! Бог да му дава здраве, мир и простителност! Многая лета!”, посочиха от формацията във Facebook.

 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама