НОВИНИ


Горан Благоев: Като митрополит, Даниил не правеше разлика между жертва и агресор по отношение на войната в Украйна

12 6243 30.06.2024
Горан Благоев: Като митрополит, Даниил не правеше разлика между жертва и агресор по отношение на войната в Украйна
Журналистът и историк Горан Благоев (вляво) Стопкадър: bTV

"Патриарх Даниил трябва да внимава какво казва в словата си, за да не разединява. В досегашното си битие на Видински митрополит той не правеше разлика между жертва и агресор по отношение на войната в Украйна. Питаше дали не му е дадено основание на този агресор. Човек, който не може да различи агресор от жертва, как днес му пеят в храма – „Достоен“? Голямо е предизвикателството пред църквата ни с патриарх като Даниил."


Това мнение изрази в предаването „120 минути“ по bTV журналистът и историк Горан Благоев.

 

„Новоинтронизираният патриарх Даниил е четвъртият от възстановяването на Патриаршията. Трябва да знаем и да си припомним думите на Паисий – най-напред от всички славяни са се кръстили българите и са имали патриарх“.

 

„Синодикът на цар Борил изрично започва с преславските патриарси, които са пет. Борил е православен владетел, защото свиква първия православен събор в историята на българската църква. В този синодик няма да си позволяват да напишат нещо, което не е вярно. Спорът е – архиепископия ли сме имали, или патриаршия? След като имаме Преславски патриарси, това означава, че сме били патриаршия още в Първото българско царство“, каза още той.По думите му българският патриарх трябва да води по пътя на истината. Понякога и със строгост, както Христос е бил строг към учениците си.

 

"Преди всичко с любов, а не с назидание. Виждаме, че днешните времена са лукави от църковна гледна точка. Виждаме как истината често се подменя и лъжата се представя за истина“, допълни Благоев.

 

Журналистът изтъкна, че в ситуация на тотално църковно разделение в православния свят, воденето на голяма делегация демонстрира престиж и авторитет.

 

"Възможно е патриарх Вартоломей да е подведен, че новият български патриарх няма да е русофил. Вартоломей е длъжен да поздрави новоизбрания патриарх, но имайки предвид, че това е митрополит, който го е критикувал - да видим дали Вартоломей няма да ни поотстрани“, уточни историкът.Благоев коментира и словото на Вселенския патриарх Вартоломей:

 

„Вартоломей каза – „Можете да избирате, когото искате, но аз съм първият между равните“. Оттук насетне е голямото предизвикателство към Българския патриарх да изиграе правилно картите си за нещо, което отдавна общественици настояваме – Българската патриаршия да получи своето достойно пето място. Това означава, че Българската църква е по-стара като църква и патриаршия от Руската, Сръбската и Румънската. Има списъци, по които се споменават църковните глави, в които сме осми“.

 

Специалистът бе категоричен, че дребнодушните братя са тези, които оспорват Вселенската патриаршия."Ако се замислим, Даниил вече го направи. Сигналът от словото на Вартоломей е притеснителен. Ние показваме на християнска Европа патриарх, който не прави разлика между жертва и агресор“, подчерта той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама