НОВИНИ


"Игра рисковано и загуби"- Неуспешният залог на Еманюел Макрон

2 3142 01.07.2024
личен архив

Той игра рисковано и загуби. Във вечерта на първия тур на парламентарните избори френският президент Еманюел Макрон се оказа с много отслабени позиции след разпускането на Националното събрание, за което той сам взе решение. Сега държавният глава се подготвя за бурен край на петгодишния си мандат, с имидж и съдба, които трябва да възстанови, предаде БТА.


Крайнодясната партия "Национален сбор" може да се надява на относително, а дори и на абсолютно мнозинство. "Това е неуспешен залог", обобщава Аделаид Зюлфикарпасик, генерална директорка на института за социологически проучвания Бе Ве А.

 

Това разпускане "е едно от най-необмислените действия в историята на Петата република, основано върху най-абсурдните прогнози", допълва Венсан Мартини, политолог в университета "Ница Лазурен бряг" и във Висшето политехническо училище.

 

Държавният глава заложи на разединена левица и класиране на неговия лагер на второ място след "Национален сбор", който събира над 34 процента от гласовете според първите прогнозни резултати, оповестени вечерта след първия тур.

 

Левицата, сформирала единен фронт, се нарежда на второ място (28-29 процента), което принуждава президентския лагер да отстъпи на редица места (на втори тур - бел. прев.), ако иска да бъде построена дига срещу крайната десница.


"Това ускорява действително падането на Макрон. Последиците за него ще бъдат пагубни. Той губи всичко", смята Венсан Мартини.

 

Неговото относително мнозинство - 250 от 577 места в сегашния състав на Националното събрание - ще се стопи като сняг на слънце (60 места според най-песимистичните прогнози) и ще се пренареди около други политици, какъвто и да бъде изходът от втория тур на 7 юли.

 

- Легитимност -

 

Неговият бивш премиер Едуар Филип вече изрази недоволство, като го обвини, че е "убил президентското мнозинство".

 

Държавният глава губи също така властта върху своя лагер, който се намира "между отчаянието и омразата", откакто на 9 юни взе неуместното решение да разпусне парламента, подчертава Мартини. "Много сме разгневени", отсича горчиво представител на мнозинството.

 

Това е и краят на хиперпрезидентството, действащо от 2017 година. Този своеобразен "седемгодишен мандат" приключва, посочва бивш министър.

 

Независимо дали Еманюел Макрон ще влезе в "съжителство" с "Национален сбор", или ще трябва да се участва в някаква форма на плаващо мнозинство или експертно правителство, нищо вече няма да бъде същото.

 

Президентът вече няма да е ръководител на правителството и мнозинството, който прави всички изявления и арбитрира всички решения. Бъдещият министър-председател също ще има своя собствена легитимност.

 

- "Невъзможен живот" -

 

Всичко това става месец преди олимпийските игри, заяви дългогодишен поддръжник на Макрон, който изрази опасения от демонстрации и безредици пред очите на целия свят.

 

В продължение на седем години Макрон демонстрираше самоувереност и убеденост в собствената си съдба. "Той вярва, че винаги можеш да обърнеш хода на събитията. И че дълбоко в себе си е създаден именно за това", обобщава един центристки представител.

 

Изправен пред трудностите, той ще се представя за пазител на институциите и републиканските ценности, особено ако е в пряко съжителство с лидера на крайнодясната листа Жордан Бардела, а оттам и с Марин Льо Пен, водещата фигура в неговата партия.И ще опита да намери място в историята, различно от това на президента, извършил второто неуспешно разпускане след Жак Ширак през 1997 г.

 

"Може да опита за една година да възстанови имиджа си и пак да разпусне парламента под един или друг претекст, за да постигне по-благоприятно мнозинство", посочва Матилд Филип-Ге, преподавателка по публично право в университета "Лион 3". Тя казва това с уговорката, че разпускането на новото събрание няма да е възможно през следващите дванадесет месеца.

 

Избран през 2017 и 2022 г. с обещанието да бъде крепост срещу крайната десница, той има само един вариант, ако Бардела отиде в Матиньон (канцеларията на премиера - бел. прев.): да направи така, че Марин Льо Пен да не стигне през 2027 г. до Елисейския дворец.

 

За един бивш министър, който го познава добре, няма съмнение: "той ще направи живота невъзможен (за отсрещния лагер) и ще се опита да се постави в позиция да посочи свой наследник".

 

"Ако "Национален сбор" се провали през следващите две години, (Макрон) може да се окаже човекът, който е осигурил на Франция неекстремистки президент през 2027 г.", казва дългогодишният поддръжник на президента. "Само че крайната десница не изпуска властта, когато я получи", добавя той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама