НОВИНИ


Даниил ще отслужи първата си литургия като глава на църквата

5 2518 01.07.2024
Даниил ще отслужи първата си литургия като глава на църквата
БГНЕС

Ден, след като беше избран за патриарх на Българската православна църква и Софийски митрополит Даниил ще отслужи първата си литургия като глава на църквата.


"Знаменателно е как през такива превратности, които са преминали през държавата ни и които е изтърпяла Рилската света обител, тя винаги е възстановявана. И просто много ясно се вижда подкрепата на светеца, за неговото закрилничество, и действително той е един общобългарски покровител, който от една страна се застъпва пред Божия престол за всички нас, а от друга страна ни показва какъв е пътят на всички нас", каза новият патриарх Даниил.

 

"Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на Св. Иван Рилски. в Рилската света обител през 1469-та година. Рилският манастир това е първият български общонароден институт, който се възражда след падането на България под турско робство".

 

"Задачите са много. Главата на БПЦ е фигура, която следва да олицетворява единството на Светия Синод, на БПЦ и на народа. Призванието на църквата е именно това да събира онези, които са разделени", това каза новоизбраният патриарх Даниил минути преди да влезе в храм "Св. Александър Невски", където ще отслужи първата си литургия като патриарх.

 

Даниил Видински беше избран за глава на Българската православна църква след балотаж, на който той получи три гласа повече от съперника си Врачанския митрополит Григорий. В Патриаршеския избирателен събор взеха участие 138 делегати.



Церемонията по интронизацията на новия патриарх се проведе в катедралния храм "Александър Невски" и на нея присъстваха висши духовници и много официални лица.

 

За Видинския митрополит са гласували 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, има и  три недействителни бюлетини.

 

 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама