ГЛАСЪТ


Без пулс

20 11363 15.12.2010
Без пулс

Сексът е хубаво нещо, но когато се прави заради пари, влияние, в защита или срещу нечии интереси, се нарича проституция.



Българската памет не е особено услужлива. Нерядко прекарва събитията и героите през ситото на хора в управлението и политиката. Което прави историята зависима от мераците на дузина муцуни да се настанят в нея. Помни ли някой днес Радецки? Онзи, чието име носи корабът, пренесъл четата на Ботев до Козлодуйския бряг. Депутатите пак биха отишли да чакат „Верту”, знаейки, че ще ги покажат и накажат, отколкото на честване на някакъв Радецки. Помним ли, че точно този – терористичен според някои днешни виждания акт, ни извади от смъртоносното робско униние? А другият Радецки, който спаси опълченците ни на 11 август, върха и изхода на онази война, която наричаме Освободителна и след която получихме шанс да сме пак държава? Какво ни става бе, хора? Лигавим се на Хелоуин и Свети Валентин, а не споменаваме Радецки.

Има обаче още по-страшно нещо от подмяната на исторически личности и случки – подмяната на днешната действителност. Неотдавна журналистката Люба Кулезич обяви, че Явор Дачков е подменен. Той не бил същият човек, който познавала преди време. Възприех първоначално това като метафора, но скоро сам се убедих в пълната подмяна, която някои хора извършват със себе си. Дачков работи във вестник на мафията, както някои закачливо наричат „Галерия”. Вероятно това обстоятелство го подтиква да нарича себе си опозиционер. В куражлия очевидно го превръща и фактът, че зад гърба му е Алексей Петров. Дачков, разбира се, е безпаметен за периода, когато лижеше местата, по които е стъпвал Иван Костов, а след това се превърна в негов официален обругател. Днес целува подметките на Ал. Петров и гаулайтера Патрашкова, а утре... Но те да му мислят. Елин Рахнев каза тия дни по повод убиеца на Джон Ленън, че тези, които не могат да нарисуват картина, я разрязват с нож.

Има и революционери банкетен тип. Ходят с маски на наивници и фланелки с Че Гевара. Такива са някои преподаватели и студенти от СУ „Св. Климент Охридски”. От време на време можете да ги видите по улиците около парламента с остроумни и иронични плакати срещу правителството, ГЕРБ и Бойко Борисов. Когато обаче премиерът ги покани на разговор, те моментално се превръщат в пратеници за мир на ООН. Пред журналистите обаче важничат, как са дали на премиера срок да оправи работата. Вие луди ли сте, бе, хора?! Толкова услужливо не са протестирали и мафиотските синдикати през 20-те години в САЩ. Стига с тези декабристки пози. Запалете някое чучело, барикадирайте булеварда с кестените или поне позирайте малко пред обективите с паве в ръка - оръжието на пролетариата. Подмяната вършее отдавна и в средите на българските кинаджии. Мине се не мине седмица и те искат главата на Вежди Рашидов, набита на кол. Уж нямало пари за български филми, но за оная фльорца - Мишел Бонев в Италия, намерил, скърцат зъби те. ОКей. Нека обаче кинаджиите да кажат защо на 8 прожекции в София на шумно рекламирания „Стъклената река” не е имало нито един зрител. Защото българите мразят родното кино или защото филмът е скапан? Това кажете ясно и тогава бутайте Вежди. Лично аз мисля, че той ще падне сам някой ден, катурнат от поредната глупост, сътворена от самия него и екипа му, но това е друг въпрос. Не знам защо си траят поетите, писателите, художниците, журналистите, издателите... Защо държавата да не дава пари и на тях, както дава на киното? Подмяна е да хленчиш непрекъснато за средства, като не му влезе и един зрител на филма, тръгва по телевизи¬ите да обяснява, че отрочето му излъчвало специални послания, трудно уловими от сетивата на нецивилизованите българи. Този номер се изтърка.

Най-грозна обаче е подмяната на свободното слово.
Никакви „черноризци”, кръгли маси, световни медийни срещи и съчинен в скъп ресторант етичен кодекс не могат да скрият фарисейски лице на днешните медии. Те се превърнаха в утроба, готова да зачене от всеки тласък на олигарси, политици и мафиоти. Сексът е хубаво нещо, но когато се прави заради пари, влияние, в защита или срещу нечии интереси, се нарича проституция. Да твърдиш, че едно от най-големите завоевания на демокрацията у нас е свободното слово, е все едно Маркиз дьо Сад да твърди, че признава единствено позата тя отдолу, той върху нея. Знам, знам, ще кажете, че не остана ценност, която да не е подменена. Така излиза. Подсетете ме за някоя, ако бъркам.

Крадецът приватизатор у нас е със статут на крадец на праскови. Лъжецът най-често е „политик с визия“ за бъдещето. Продажникът е patriot (така се казват яхтите на братя Диневи, ах колко секси, ах колко шик). Курваринът е морален семеен човек. Извратенякът – лице с хобита. Подлецът – човек на промените. Диктаторът – вездесъщий демократ. Тиранинът – защитник на закона и реда. Убиецът – реформатор и филантроп. Вероломна е тази подмяна и вещае лош край на обществото ни, ако то, както и свестната част от медиите, не се разграничат от нея. Може би трябва да се почне от някои промени в учебниците. Децата да научават какво е направил хан Крум за държавата, а не че е пил вино в прясно одрания череп на император Никифор. Да се обясни, че християнството е наложено в България след избиване на елита до девето коляно. Че Европа ни е длъжница за това, че не ни забеляза 500 години. И да спрем да се пъчим как сме клали и затривали цели народи. Не го ли сторим, съвсем скоро, докато подменяме поредната част от себе си, ще установим, че нямаме пулс. Умрели сме, живеейки фалшиво.

Огнян Стефанов
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама