НОВИНИ


Богослов: Патриарх Даниил ще направи отлична крачка, ако запази екипа на Софийска митрополия

4 6075 01.07.2024
Богослов: Патриарх Даниил ще направи отлична крачка, ако запази екипа на Софийска митрополия
Богословът доц. Светослав Риболов Стопкадър: NOVA NEWS

"Патриарх Даниил ще направи отлична крачка, ако запази екипа на Софийска митрополия, която работи като добре смазана машина. Много голям въпрос е участието в междухристиянския диалог, Неофит имаше опит, беше активен в сферата."


Това заяви в ефира на NOVA NEWS доц. Светослав Риболов от Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

 

Специалистът смята, че изборът на нов патриарх няма да доведе до разкол."Няма толкова напрегнати отношения, митрополитите се отнасят братски помежду си. Законът за вероизповеданията не предполага разкол в БПЦ. За тази цел трябва да се регистрира друго вероизповедание. Канонът по провъзгласяването на новия духовен водач бе спазен", изтъкна университетският преподавател.

 

"Над 5000 православни богослови от цял свят подписаха петиция - те се обявяват срещу концепцията за руски мир. В нея се казва, че от богословска гледна точка тази доктрина е ерес, затова православието трябва да се дистанцира. На следващия събор вероятно ще бъде обсъдена", сподели експертът.Доц. Риболов е учил в Богословския факултет заедно с новия патриарх, но не го е познавал, защото групите им били от по 150 души. За сметка на това обаче е седял на един чин с Варненския митрополит - дядо Йоан.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама