НОВИНИ


Владимир Димитров, ГДБОП: В нета има измами за 200 000 лв. за вечеря с известни личности

1 3760 02.07.2024
Владимир Димитров, ГДБОП:  В нета има измами за 200 000 лв. за вечеря с известни личности
Владимир Димитров

"Имали сме жертви, които изпращат и над 100, 200 000 лева. за подобни измами", каза в "Денят започва" ст.комисар Владимир Димитров - директор на дирекция "Киберпрестъпност", ГДБОП-МВР. Така той коментира нашумелите напоследък измами в мрежата, при които хората се подмамени от идеята за това, че могат да вечерят или да си направят селфи с известна личност, която харесват.


Комисар Димитров каза, че проследяването на тези схеми е изключително сложно.

 

Каза, че в момента друг "хит" са и инвестиционните измами. "В момента има бум на инвестиционните измами. Почти всеки ден имаме по една, две жертви, които страдат от инвестиционна измама, която се извършва в резултат на т.нар. кол центрове - агенти, които се обаждат на жертвата, приканват я да инвестира в определена платформа, техните 1000 лева ще се удвоят, утроят в рамките на няколко седмици, и в резултат на това, че жертвата е пращала няколко седмици парични средства на различни банкови сметки из цял свят, накрая остава без сериозна сума", каза в "Денят започва" ст.комисар Владимир Димитров - директор на дирекция "Киберпрестъпност", ГДБОП-МВР.

Допълни, че през изминалата година има около 65 компании, които общо са загубили над 12 милиона евро.

 

Ст.комисар Владимир Димитров - директор на дирекция "Киберпрестъпност", ГДБОП-МВР коментира и последния нашумял случай с "Емил Кюлев". Теодор Илиев с псевдоним "Емил Кюлев" е започнал да компрометира интернет сайтове на държавни институции или сайтове на четири компании преди около 4 години. Най-голяма му схема е да пробие сайт на голяма компания, която се занимава със застрахователна дейност.

 

"От там е източил база данни с имена за български граждани, които са застраховани и след това се е опитвал чрез тази информация да изнудва компанията", това заяви в "Денят започва" ст.комисар Владимир Димитров - директор на дирекция "Киберпрестъпност", ГДБОП-МВР.

 

"Инцидентите започнаха преди четири години с компрометиране на няколко държавни интернет сайтове или сайтове на частни компании, от които бяха източени база данни, в които в последствие са изнудвани жертвите да платят отново в криптовалута", каза Владимир Димитров.

 

Директорът на дирекция "Киберпрестъпност" към ГДБОП-МВР каза, че има данни, че Кюлев е бил напуснал пределите на България и е пребивавал в Сърбия в последствие се е завърнал преди няколко месеца.

 

"Не е задължително да имаш някакво специализирано образование или висше образование, за да вършиш такива неща. Младежът просто се е специализирал в два, три хакерски инструмента, които са му позволявали да компрометира няколко сайта".

 

Димитров каза, че в цялата си дейност е действал в повечето случаи сам, но е бил подпомаган и от други лица, като дори някои от тях е принуждавал да му съдействат.

 

"Законът казва, че за подобни деяния го грози от 1 до 6 години, но това вече е преценка на съда", заяви в "Денят започва" ст.комисар Владимир Димитров - директор на дирекция "Киберпрестъпност", ГДБОП-МВР.

 

Димитров коментира и друга мащабна акция, в която е блокиран сайт-канал за извършване на различни престъпления - детска порнография, сводничество, проституция, наркотици.

 

"Това е международно разследване, което се води от френските ни колеги. Те разследват от няколко месеца. В резултат на това са достигнали до самоличността на френски гражданин, който живее в България".

 

Неговото местонахождение е установено и информацията е подадена към френските служби. Лицето вече е задържано и се очаква френските власти да преценят какви мерки да предприемат към него.

 

"Основна част от жертвите на престъпленията, извършвани в резултат от действията на този сайт, са на територията на Франция".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама