НОВИНИ


Овладяват ли институциите у нас прането на пари?

5 2389 02.07.2024
Овладяват ли институциите у нас прането на пари?
личен архив

Три държавни институции в България не си вършат работата – "Финансово разузнаване" на ДАНС, БНБ и НАП, като превенция за пране на пари. И България е в черния списък за пране на пари на FITF – основния комитет на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).


Това съобщи Никола Янков, предприемач, който оглавява икономическия екип на "Синя България". В интервю пред БНР той коментира незавидното положение на България с уточнението, че не става въпрос за реално пране на пари, което е предмет на друг анализ.

 

"FITF, или групата за финансова действие на български, е основният комитет на ОИСР, към която България се опитва да се присъедини, поне декларативно. FITF правят стандартите за пране на пари. Техните доклади и класации са основен източник на информация за водещите страни в организацията. Попадането на държава в черния списък на тази организация е голям проблем", обясни Янков. И допълни: "България попадна в този списък през октомври 2023 г. след редовен преглед на терен от екип на FITF, въпреки че имаме хармонизирано законодателство като рамка. Ние сме транспонирали петата евродиректива за пране на пари, но държавните органи, които трябва да вършат тази работа – БНБ, НАП и дирекция "Финансово разузнаваме" на ДАНС, не го правят."

 

Янков коментира, че организацията прави регулярни прегледи. Предишният е бил през 2013 г. и е завършил с дълъг списък с препоръки. Държавата тогава е получила жълт картон. 10 години по-късно от FITF констатират,че препоръките не са изпълнени - неработеща държавна структура. 

 

"Те не казват, че в България се перат пари, те искат да проверят готовността на държавата на място. В България законовите норми не се изпълняват от органите, които трябва да го правят", заяви икономистът.

И препоръча, че "основно е да се сменят хората": "Не става въпрос за реално пране на пари или за далавери. Въпросът е, че държавните организации, които по закон трябва да вършат това, не го правят, а това зависи от техните ръководители и служители".Според Янков присъствието на България в черния списък на FITF не е пречка за влизане в еврозоната.

Политическата нестабилност няма нищо общо с финансово разузнаване, БНБ и НАП, това че не си вършат работата, категоричен е икономистът.

 

И заяви, че "България може да влезе в еврозона от 1 януари 2025 г., ако има политическа воля".

"И на сегашното правителство нищо не им пречи да работят в тази посока. Днес е 2 юли, колко срещи е направил финансовият министър с министри на страни от еврозоната? Нула. Минали са 3 месеца и няма нито една среща. Това е липса на политическа воля. Служебният кабинет има всички правомощия като редовен кабинет, жалко!", каза Янков.

 

За "Синя България" обяви, че остава извънпарламентарна опозиция и ако бяха влезли в НС, сега нямаше да подкрепят правителство на ГЕРБ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама