НОВИНИ


Плащаме 44 млн. лв. годишно заради нерециклирана пластмаса. Искат нови правила за бутилките

0 3952 03.07.2024
Плащаме 44 млн. лв. годишно заради нерециклирана пластмаса. Искат нови правила за бутилките

Представители на екологичното сдружение „За Земята“ и доброволци направиха акция пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с искане в България да се въведе депозитна система за опаковки от напитки. 


"Депозитната система е добре познато нещо, което го е имало преди 1989 г. в България. Когато си купувате напитка от магазина, плащате малка сумичка като депозит за амбалажа, в който е напитката, и когато го върнете в който и да е магазин, продаващ такива напитки, може да си върнете обратно пълния размер на тази сума", каза Евгения Ташева от екип "Нулеви отпадъци" към сдружението "За Земята", предаде БТА.По думите ѝ, жителите на страната, независимо дали консумират или не напитки в пластмасови бутилки, плащат тройно за това, защото всеки купувач, който си купи такава опаковка, плаща сума, която е калкулирана в цената - за рециклиране на тези бутилки последствие. 

 

"От 2021 г. плащаме към Европейския съюз данък за нерециклираните пластмасови опаковки у нас и бутилките са най-малък дял от тях, и този данък е в порядъка на 44 милиона лв. годишно", каза Ташева. "Затова днес сме се събрали с подкрепата на над 5000 човека, които подписаха тази петиция, за да предадем посланието на действащия в момента министър на околната среда и водите", заяви Евгения Ташева.

 

Тя обясни, че с официално писмо са помолили министъра на околната среда и водите да определи човек, на когото да бъде връчена петицията. Но представител от министерството не слезе при тях. 

 

След това представителите на сдружението влязоха в сградата да внесат официално петицията в Министерството на околната среда и водите. 

 

Сред исканията им са бързо въвеждане на депозитна система за опаковките за напитки от стъкло, метал и пластмаса, разширяване на системите за възвръщаем депозит за чаши и кутии за храна за многократна употреба и др. Днес, 3 юли, се отбелязва Международният  ден без найлонови торбички. "Важно е хората да си създадат навик да пазаруват с торби за многократна употреба. Такава торба може да носим винаги със себе си, за да допринесем за опазването на околната среда", коментираха за БТА Данита Заричинова и Евгения Ташева от екип "Нулеви отпадъци" към екологичното сдружение "За Земята".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама