НОВИНИ


Гърция въвежда 6-дневна работна седмица за някои индустрии

0 2497 03.07.2024
Гърция въвежда 6-дневна работна седмица за някои индустрии
личен архив

Гърция въвежда 6-дневна работна седмица за някои индустрии в опит да даде тласък на икономическия растеж, предаде Би Би Си.


Нов закон, който влезе в сила на 1 юли, позволява работниците да полагат труд до 48 часа на седмица, вместо досегашните 40 часа.

 

Промените са валидни за компании, които функционират на 24-часов работен цикъл и са възможност работниците да получат допълнителни 40 на сто по-висока надница за извънредните часове труд.

За да преминат към шестдневна работна седмица, работодателите трябва да заявят това в държавната Информационна система ERGANI-II, да уведомят Министерството на труда и социалната политика на Гърция, да информират работниците и да докажат пред Трудовата инспекция, че предприятието има допълнителен обем работа.По време на 6-дневната работна седмица е забранено работата да продължава повече от 8 часа на ден.

Шестте работни дни не са разрешени за работниците в хранителната индустрия, туризма и предприятия с нощни смени (от 24:00 до 6:00), а също и за служителите в образователните институции.

Шестдневната работна седмица може да се приложи освен в частния сектор, при органите на местно самоуправление, данъчните инспекции, държавните пощи, държавната електрическа и водна компания и други държавни учреждения.

 

Ако шестият ден съвпада с неделя или с празничен ден, работникът има право на надбавка, която може да достига 115% от дневната му заплата (40 на сто за шестият ден и допълнителни 75% за неделя и празник).

За работа през нощта се предвижда надбавка от 25%.

 

Докато в много страни в Европа се стараят да съкратят работната седмица до четири дни, то в Гърция приемат спорното законодателство в опит да се овладеят сивата икономика и недекларираните доходи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама