НОВИНИ


Все повече деца работят, най-много - в хотели и ресторанти

1 2687 04.07.2024
Все повече деца работят, най-много - в хотели и ресторанти

Все повече деца избират да работят, показват данните на Главната инспекция по труда. От януари до май агенцията е издала 3304 разрешения на лица от 16 до 18 години, и 100 - на още по-малки.


Близо 1000 деца повече са поискали да работят в сравнение със същия период на миналата година, предаде bTV.Най-много в областите Бургас, Варна, Пловдив, София, Софийска и Благоевград.

 

Ръстът е тенденция в последните години - от над 9000 през 2019 г. до почти 15 000 за миналата година.

 
Най-често непълнолетни се наемат в хотелиерството, ресторантьорството и търговията през дългата лятна ваканция.

 

А Инспекцията по труда напомня, че законодателството в България защитава децата от трудова експлоатация и определя ограничения за работодателите.

 

Венци е 16-годишен ученик, който през лятната ваканция е избрал да работи. Сутрин подрежда блок-маса в 5-звезден хотел във Велинград.

 

„Когато идват при нас да работят през лятото, работят на малко по-неквалифицирана работа, за да могат да наберат скорост, така да кажа. Адекватно е заплащането. Не ги третираме като стажанти“, обясни Анна Божкова, управител на 5-звезден хотел във Велинград.

 

Работодателите могат да наемат деца, само ако са навършили 16 години.


Длъжни да им плащат минимум минималната работна заплата за не повече от 35 часа работна седмица. Забранено е децата да полагат извънреден, нощен и тежък физически труд. И имат право на удължен отпуск от поне 26 дни.

 

От Главна инспекция по труда напомнят още, че децата могат да започнат работа единствено след документ от инспекцията. И разбира се с трудов договор, от който да имат подписан екземпляр. 

 

За 16-годишния Венци работата в луксозен хотел е възможност да припечели и да придобие нови умения.

 

„Имаме няколко деца, които истински израснаха при нас. И една от тях е вече заместник-главен готвач“, каза Анна Божкова.

 

Смяната на Венци приключва в 15 часа. Мечтае за кариера в 5-звезден хотел.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама