НОВИНИ


Проблемите около застраховка "Гражданска отговорност" са отсранени

0 2604 04.07.2024
Проблемите около застраховка

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност". Това увери в студиото на "Денят започва" изпълнителният директор на Гаранционния фонд Максим Колев.


"Планирана профилактика на системата още преди 7-8 месеца се състоя през събота и неделя. Информирахме всички заинтересовани страни - застрахователи, надзорни органи, че това ще се случи. Събота и неделя системата не работеше планирано, като в неделя ни беше докладвано от доставчика, който трябваше да инсталира обновената технология в системата, че всичко работи както се очакваше. Системата е същата, но трябваше да се инсталира нов сървър, за да работи системата по-бързо, по-безотказно, по-добре. Още изследваме какво се обърка и техническите лица ще отговорят по подробно, когато излезе докладът", поясни Максим Колев.Близо 100 000 души бяха засегнати от проблема със застраховките "Гражданска отговорност". Системата е работела добре в неделя, но в понеделник сутринта се е оказало, че изпълнява заявките с голямо забавяне.


По думите на Колев, в понеделник - 1 юли, е имало забавяне в издаването на полици, което е наложило рестартирането на системата и това е създало впечатление, че системата не работи.

 

"Системата работеше, защото има издадени полици, но те са доста под средното за работен ден и то 1 юли. Издадени са 5 000 полици, при средно 9 000. Системата не работеше както трябва и затова веднага свикахме кризисен щаб, работата по това забавяне продължи и вечерта, и на следващия ден. И вчера получихме неочаквано огромен брой заявки", уточни Колев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама