НОВИНИ


Фармацевтите продължават да бият аларма за промените в отпускането на лекарства

1 2491 05.07.2024
Фармацевтите продължават да бият аларма за промените в отпускането на лекарства

Продължават разговорите на фармацевти със здравнните власти заради промените в отпускането на лекарства по Здравна каса. От бранша ще се срещнат с представители на Здравната каса, за да обсъдят промените в отпускането на медикаменти.  В четвъртък консенсус при разговорите с Министерство на здравеопазването не беше постигнат.


Ако скоро не бъде намерено решение, Здравната каса няма да може да плаща на аптеките заради ограничения си финансов ресурс. Оттам предупреждават, че към края на месеца плащанията към аптеките за лекарствени продукти, покривани 100 процента от НЗОК, ще достигне до близо 94% от общия бюджет за това перо.Причината за недоволството на фармацевтите е идеята за обединяване на цялата терапия на пациента, като в промените попадат и така наречените 100% реимбурсирани лекарства, за които единственият приход за аптеката е таксата за обработка на рецептата, която поема НЗОК.

 

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов каза за БТА преди два дни, че аптеките нямат право да слагат надценки на лекарствата, за които НЗОК заплаща на 100%. Според него, ако влязат в сила промените, най-вероятно по естествен път много голяма част от аптеките ще се откажат да работят. Той посочи, че има аптеки, в които 80% от цялата им дейност е заплатена от НЗОК.

 

Председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов каза, че диалогът с НЗОК и МЗ е бил конструктивен и се търсят различни варианти за дейността на аптеките по отпускане на напълно заплатените лекарства. По думите му, търси се вариант, който е бил стабилен до 1 март, и да се предотврати възможността за издаване на много на брой рецепти, които увеличават заплащането от здравната каса към аптеките. Съсловната организация очаква подробни данни, каза още той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама