НОВИНИ


България и Румъния в сухопътен Шенген до края на 2024 г., иска Унгарското председателство на Съвета на ЕС

1 2314 05.07.2024
България и Румъния в сухопътен Шенген до края на 2024 г., иска Унгарското председателство на Съвета на ЕС

За унгарското председателство на Съвета на ЕС отпадането на сухопътните шенгенски граници на България и Румъния е много важен въпрос. Искаме да се вземе решение до края на годината, заяви унгарският заместник-министър на вътрешните работи Бенсе Ретвари.


Искаме този въпрос да остане в дневния ред на Съвета на ЕС, добави той, без да уточнява кога може да се очаква гласуване. Няма причина решението да се отлага, стремим се да постигнем някакво решение, добави той пред кореспондента на БТА Николай Желязков.На пресконференция в Будапеща Ретвари призова страните от ЕС да изпратят допълнителни сили по външните граници на България и Гърция. Не можем да оставим България и Гърция сами, трябва да обсъдим възможно най-скоро как да им помогнем, настоя той.

 

Мигрантите, които пристигат по южните граници на ЕС, не се стремят да спазват законите, често нападат граничарите. Те не уважават ЕС, не сътрудничат с властите, допълни той.

 

Ретвари посочи, че е необходимо ЕС да повиши охраната по всички външни граници. По неговите думи, в противен случай ще се наложи възстановяване на вътрешните европейски граници, а това ще навреди на вътрешния пазар. 

 

Унгария пое ротационното председателство на Европейския съюз от 1 юли. Централноевропейската държава играе ролята на основна опозиция на политиката на Брюксел по множество важни за общността въпроси.

 

Унгарското председателство възнамерява да съсредоточи своите усилия върху три основни приоритета: справяне с демографските предизвикателства, конкурентоспособност и разширяване на ЕС.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама