ПОЛИТИКА


Посолството на Украйна у нас: Призивите за ограничаване на помощта са подстрекаване към подкрепа на агресора

17 3580 06.07.2024
Посолството на Украйна у нас: Призивите за ограничаване на помощта са подстрекаване към подкрепа на агресора

"Посолството на Украйна в Република България призовава всички официални лица и всички политически сили в България да се въздържат от използване на темата за войната за политически цели". Това се казва в коментар на посолството, публикуван тази сутрин.


Преди дни президентът Румен Радев заяви, че с позицията си, подготвена за Срещата на върха на НАТО, България се превръщала "в безсрочен донор за войната в Украйна". Това твърдение след това повториха и сили като "Възраждане".Ето и целия коментар на посолството на Украйна у нас:

 

"Посолството на Украйна в Република България призовава всички официални лица и всички политически сили в България да се въздържат от използване на темата за войната за политически цели.


Украинците всеки ден плащат най-ужасната цена за спирането на агресора.


Призивите за ограничаване или блокиране на помощта за Украйна на практика означават подстрекаване към подкрепа на държавата агресор. Забавянето или ограничаването на предоставянето на необходимата помощ за Украйна няма да доведе до мир, а до повече жертви и до приближаване на фронта към границите на ЕС.


А увеличаването на отбранителната помощ за Украйна ще помогне за укрепване на сигурността в целия регион, за възстановяване на зачитането на международното право и ще доближи справедливия мир.

Украйна, заедно със съюзници, работи по прилагането на Формулата за мир на Президента на Украйна Володимир Зеленски. Украинската страна е благодарна на България, в частност на министър-председателя Димитър Главчев, за участието в учредителната Среща на върха за мир в Швейцария на 15-16 юни.


Само с общи усилия световната общност може и трябва да принуди агресора да спре агресивната война и да възстанови мира. Възстановяването на сигурността е възможно само с общи усилия.


Украйна високо оценява и е благодарна на Република България, Народното събрание и Правителството за взетите решения в подкрепа на Украйна и за цялата оказана политическа, финансова, енергийна, хуманитарна и отбранителна практическа помощ. Това е значителен принос за нашата съвместна победа, потвърждаване на исторически приятелски украинско-български отношения и взаимопомощ в трудни времена.


Изразявайки благодарност, Посолството на Украйна призовава за консолидация на всички политически сили и гражданското общество за засилване на помощта за Украйна в името на възстановяването на устойчивия мир и справедливост".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама