НОВИНИ


Уникална статуя на бог Хермес откриха археолозите в Хераклея Синтика край Рупите

0 2478 06.07.2024
Уникална статуя на бог Хермес откриха археолозите в Хераклея Синтика край Рупите
Archaeologia Bulgarica

Уникалната находка край Рупите откриха археолози при разкопките в античния град Хераклея Синтика. Античната мраморна скулптура на бог Хермес край Рупите датира от около II век.


Статуята преживява тежко земетресение. На мястото на разкопките са намирани стъпала и поставки от големи мраморни статуи, но находката изненадва археолозите.

 

На голяма статуя - над човешки ръст, се натъкна екипът на проф. д-р Людмил Вагалински още на третия ден от подновените разкопки в Хераклея Синтика край с. Рупите, Петричко, пише Archaeologia Bulgarica.


.


„Статуята е създадена около II век, ще можем да го уточним, след като бъде извадена и почистена от реставратори. В края на IV век тежко земетресение удря града, а малко преди това християнската религия е обявена за единствена. Хераклейци са си тачили старите богове и са скрили статуята в големия канал на града, затрупали са я с пръст и така са се разделили със своето езическо минало“, разказва ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински, предаде bTV.

 

Според експертите находката е уникална за цяла България. Статуята е с ръст по-голям от човешкия – 210 см, тъй като е божество. 

 

„Говорейки за този иконографски тип скулптури на Хермес, той е популярен през II век и то особено в Македония и в Гърция, които са част от римската империя по това време. Те са римски копия на много по-ранни древногръцки образци, смята се, че са на бронзова статуя, създадена от известния скулптор Поликлет“, посочва ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински.

По-опростени са римските копия, липсват специфични атрибути за Хермес, но тези копия, оцелели до нас, са малко. Има в Лувъра, в Мюнхен, в Атина и ето, че и при нас се появи. В случая тази статуя е наистина много добра находка, радвам се, че не ни намери и намери своето достойно място в музея в Петрич“, допълва проф. д-р Людмил Вагалински.

 

По думите на д-р Вагалински Хермес е бил доста почитан в Хераклея Синтика и са намирани много бронзови статуетки по време на разкопки. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама