НОВИНИ


Стармър провежда първото заседание на кабинета. Какви са приоритетите му за Великобритния?

14 2570 06.07.2024
Стармър провежда първото заседание на кабинета. Какви са приоритетите му за Великобритния?

Първи пълен работен ден за новия премиер на Великобритания – Киър Стармър. На „Даунинг стрийт“ започна срещата между премиера и новия му кабинет.


В петък бяха обявени имената на 22-мата основни министри. Според политическите наблюдатели в Лондон това е най-опитният състав на правителство за последните години.



Това е и правителството с най-много дами в състава си – 11. Единственият чернокож министър е първият дипломат – външният министър Дейвид Лами.

 

На днешната си среща правителството на Киър Стармър трябва да очертае първите си стъпки в приоритетните сфери – икономиката, борбата с нелегалната миграция, създаването на нов зелен инвестиционен фонд и съкращаването на списъка с чакащи за преглед или операция в болница.

 

Новите управляващи вече обявиха, че ще се откажат от спорната схема на предшествениците си за връщане на нелегалните мигранти в Руанда.

А новият здравен министър заяви, че в момента здравеопазването е „счупено“ и той ще направи всичко възможно системата, която някога е спасила живота му, да заработи отново.

 
По протокол в първите два дни след встъпването си в длъжност новият премиер разговаря със световните лидери. Първите, с които Киър Стармър се е чул в петък вечерта, са Джо Байдън, Володимир Зеленски и Урсула фон дер Лайен.

 

Британски премиер Киър Стармър заяви на министрите по време на първото заседание на новия кабинет, провело се на „Даунинг Стрийт 10“, че ги очаква „огромно количество работа“, съобщи ДПА.

 

Стармър каза на екипа си, че за него е било „чест и привилегия“ да бъде поканен от краля да състави правителство, след като постигна историческа победа на изборите по-рано тази седмица.



„Сега провеждаме първото си заседание на кабинета. Така че ви приветствам с добре дошли. Имаме огромно количество работа за вършене, така че сега продължаваме с работата си“, заяви той.

 

Той беше посрещнат с бурни аплодисменти от министрите от кабинета, които той назначи вчера и до голяма степен съвпадат с неговото „правителство в сянка“ преди изборите, докато лейбъристите бяха опозиция.

 

ДПА посочва, че Стармър ще направи своя дебют на международната сцена като премиер на Великобритания следващата седмица, когато ще присъства на срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама