НОВИНИ


Копие от пътната карта с "Газпром" вероятно има в МС, посочва енергийният министър Малинов

7 2661 06.07.2024
Копие от пътната карта с
Владимир Малинов БГНЕС

Инспекторатът на Министерството на енергетиката не е открил във ведомството следи от пътната карта с "Газпром". Въпросният документ, който изчезна след последното редовно правителство на ГЕРБ, бе подписана от тогавашния енергиен министър Теменужка Петкова подписа през 2017 г. в Санкт Петербург. Копие от пътната карта обаче вероятно е налично в Министерския съвет.


Това става ясно от отговор на служебния енергиен министър Владимир Малинов на парламентарен въпрос от депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Мартин Димитров, публикуван на сайта на парламента, предаде "Дневник".



Депутатът пита служебния министър какви са резултатите от проверката на инспектората, поискана от предшественика му редовния министър Румен Радев през март и какви действия ще предприеме за снабдяване с копие. Напомня също, че Малинов като дългогодишен шеф на "Булгартрансгаз" е участвал в обсъждането на този документ.

 

Малинов отговаря, че проверката на инспектората е установила, че между 3 юни 2017 г. и 22 март 2024 г. в деловодството на министерството не е регистриран документ с наименование Пътна карта или с друга разновидност на наименованието, свързан с газопреносната инфраструктура.

 

Няма доказателства оригинал или копие на такъв документ да се съхранява в служебните помещения а министерството и без да е регистриран. Няма следа и в секретното деловодство. Видно от съобщение на пресцентъра на Министерския съвет от 2 август 2022 г. опие на пътната карта вероятно е налично в Министерския съвет като доказателство, приобщено към материалите от извършената проверка на работните групи, назначени от Петков през юни 2022 г. с цел да проверят обществените поръчки и административния ход на проекта "Балкански поток", се казва в отговора.

 

От съобщение на сайта на Министерския съвет пък следва, че всички събрани документи на двете групи, обобщеният им доклад и приложенията към него са изпратени в Държавна агенция "Национална сигурност", отговаря министърът.

 

Той отбелязва също, че държавната компания "Булгартрансгаз" е изпратила две писма до "Газпром" с искане на копие на пътната карта. "Към настоящия момент в "Булгартрансгаз" няма постъпил отговор от руска страна, завършва отговорът. 



Пътната карта, подписана между България и “Газпром” през 2017 година даде началото на построяването на “Турски поток” с 3 млрд. лева от парите на данъкоплатците. Когато третият редовен кабинет на Бойко Борисов слезе от власт, се оказа, че пътната карта я няма. Изчезнала е.

 

На 7 март 2024 година обаче кибергрупата “Български елфи” (Bg Elves), след като получи масив данни от групата InformNapalm, публикува документ, за който се казва, че е изчезналата пътна карта. Документът е открит в имейл кореспонденцията на Евгений Зобнин - съветник на Александър Бабаков, депутат от руската "Дума".

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама