НОВИНИ


Отец Никанор: Да не обвиняваме другите - проблемът ни е, че гласуваме според интерес и пропаганда

7 5957 06.07.2024
Отец Никанор: Да не обвиняваме другите - проблемът ни е, че гласуваме според интерес и пропаганда
Архимандрит Никанор

"Руската църква поведе борба в България и тя не е от днес. Това е борба срещу Константинополската патриаршия, която изразява единството на православната църква. Нейното богослужение е базисно – като пръв между равни и понякога като пръв без равни. Московската патриаршия иска за измести този първи и да застане на негово място, но не като пръв между равни и право на апелация, а като един нов източен папа, обвинявайки в своите врагове опонента". Това каза архимандрит Никанор в „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.


За избора на Даниил за български патриарх архимандрит Никанор каза, че е смятал това е „най-крайният от едната страна” и че неговата фигура ще вещае разделение и ескалация. И допълни, че точно поради тази причина е подал своето заявление за напускане.

„Но човекът ми подаде ръка, той показа, че не е за разделението, а за обединението”, каза Никанор. „Действията му оправдаха очакванията ми”, поясни още духовникът. Той уточни, че стъпките на Даниил може би ще дадат основата на единството.

 

„Нека не обвиняваме другите, световната конспирация. Проблемът на българите е, че не можем да излезем от спиралата на политическата криза, защото не гласуваме съобразно моралните критерии, а според пристрастие, интереси, пропаганда. Не гласуваме за честни хора. Когато видим един политик в лъжа, трябва да му обърнем гръб. А когато продължаваме да го подкрепяме, как искаме да имаме напредък и добри политици. Ако не поставите общочовешките добродетели като критерии пред политиците, никога няма да имате добро управление. България може да излезе от кризата. Не гласувайте за човек, който ви е излъгал”, заяви архимандрит Никанор.

 

Междувременно днес катедралният храм „Света Неделя“ посрещна новия български патриарх като свой предстоятел. В храма бе отслужена патриаршеска вечерня с петохлебие. След това се състоя литийно шествие и бе отслужен трисагий за блаженопочиналия патриарх и Софийски митрополит Неофит пред неговия гроб.Българският патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред православните църкви. "Има прекъснато общение между някои православни църкви, което трябва да се стараем да се преодолее", заяви той.

 

Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх и Софийски митрополит на 30 юни от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. На балотажа той надделя над Врачанския митрополит Григорий с 69 на 66 гласа, като имаше и три недействителни бюлетини. След това се състоя тържествената интронизация на новия патриарх в катедралата „Свети Александър Невски“. 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама