НОВИНИ


Рекордна избирателна активност на вота във Франция

14 3000 07.07.2024
Рекордна избирателна активност на вота във Франция
БГНЕС

Рекордна избирателна активност на втория тур на парламентарните избори във Франция. Към 12 часа местно време 26,63% от французите са отишли до урните.


Подобен интерес към гласуването е имало последно във Франция през 1981 г.

 

Вотът, определян от анализатори като исторически, може да доведе на власт крайната десница в лицето на партията "Национален сбор" на Марин льо Пен.

 

Именно те спечелиха първия тур на предсрочните избори преди седмица, като поведоха с около 34 на сто от гласовете на френските избиратели, като спечелиха в над 400 района. Втора остана Лявата коалиция "Нов народен фронт" с около 29 процента, а блокът около президента Еманюел Макрон между 21 и 23 на сто.



Президентът Еманюел Макрон, чиято центристка коалиция остана трета, призова за демократично и републиканско обединение за втория тур.

 

За да сформират самостоятелно правителство с вече излъчения от тях премиер Жордан Бардела, "Национален сбор" се нуждае от 289 депутати в 577-членното Национално събрание на Франция.

Според анализатори шансовете на крайната десница зависят от преговорите между политическите ѝ опоненти.

 

Силното представяне на "Национален сбор" на първия тур доведе до многохилядни протести в Париж и други градове на страната. На някои места се стигна и до сблъсъци с полицията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама