НОВИНИ


"Булгаргаз" заведе иск срещу "Газпром" за 400 млн. евро обезщетение

6 3272 09.07.2024
личен архив

"Булгаргаз" заведе обещания в средата на месец май иск срещу "Газпром" за над 400 млн. евро заради прекратите доставките от страна на руската компания в края на април 2022 г. - два месеца след началото на войната в Украйна, предаде БГНЕС.


Днес от „Булгаргаз“ ЕАД съобщиха, че в понеделник, 8 юли, стартира арбитражно производство срещу OOO “Газпром Експорт” пред Арбитражния съд при Международната търговска камара в Париж. Заведеният иск е за обезщетение на вреди от над 400 млн. евро, претърпени в резултат на едностранното преустановяване на доставките на природен газ преди повече от две години, в края на месец април 2022 г.

 

В края на месец май 2024 г. „Булгаргаз” ЕАД изпрати покана до ООО „Газпром Експорт“ за доброволно уреждане на претенцията на българското дружество, съгласно договора между двете компании. След като руската страна не предприе действия за извънсъдебно разрешаване на въпроса, Булгаргаз предприе необходимите стъпки с цел защита интересите на дружеството.

 

Арбитражният съд при Международната търговска камара в Париж е една от най-авторитетните институции в света, които администрират разрешаване на международни търговски спорове. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама