НОВИНИ


Доц. Иво Инджов: Вероятността за нови избори вече е 75%

2 2227 09.07.2024
Доц. Иво Инджов: Вероятността за нови избори вече е 75%
Политологът доц. Иво Инджов БГНЕС

"С много висока степен на вероятност може да се каже, че остава вариантът предсрочни избори, който се очерта веднага след провала на първия мандат на ГЕРБ".


Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Иво Инджов, като поясни, че вероятността за избори вече е 75%.

 

"Всякакви други опити да се излезе от тази ситуация са чисто и просто добри намерения, опит за показване на държавническа отговорност в трудни времена, но минават под знаменателя на тактическите усилия да се спечели малко повече вниманието на общественото мнение в ситуация, в която няма как да се постигне правителство в рамките на този толкова разпокъсан, раздробен и озлобен един срещу друг парламент", посочи специалистът. И продължи:"Партиите трябва да си напишат домашното, защото ако не го направят, политическата система е заплашена от имплозия. Стават все по-слаби и все по-ниска ще е избирателната активност. Ще се появят нови актьори на политическата сцена. След няколко години може да имаме коренно различна партийна система от сега и да има съвсем други актьори, които да раздават картите", прогнозира анализаторът.

 

В коалицията ПП-ДБ говорят най-малко на 3 гласа, категоричен бе политологът. Според него това показва, че имат стратегическа слабост с комуникацията на вземането на решенията. Като че ли по-голяма е политическата слабост, защото нямат единен механизъм за вземане на решения, който след това да бъде комуникиран, отбеляза доц. Инджов. По думите му все пак най-правилна е позицията на ПП, въпреки че е много лъкатушеща, да останат опозиция в рамките на този парламент. "Политическите сили, които правят тактически упражнения на тема експертно, техническо, програмно или каквото и да е правителство няма да имат много време да го правят, защото предсрочните избори наближават с много голяма скорост", предупреди доц. Инджов.

 

Според него коалицията ПП-ДБ ще успее да се съхрани за следващите избори. В средносрочен план обаче той предвижда разделение. Политологът допуска, че е възможно ДБ да поиска да се еманципира и да излезе от тази коалиция. 

 

"ПП или трябва да направи нещо, за да се измъкне сама от ситуацията, да започне да прави структури по места, или ще отиде в небитието".Относно случващото се в ДПС, политологът коментира, че независимо дали ще има предсрочни избори или не, в ДПС ще спечели лагерът на Доган.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама