НОВИНИ


Куманов: Управлението на водите у нас = разпад на държавността

1 2417 09.07.2024
Куманов: Управлението на водите у нас = разпад на държавността
личен архив

Управлението на водите в България е еманация на разпадането на държавността.Това мнение изрази пред БНР инж. Димитър Куманов от сдружение "Балканка". Той нарече управлението на водите "ужасяващо".


"Интереси на връзкари на властта се удовлетворяват за сметка на цялото население", смята Куманов.

 

Плановете за управление на речните басейни са най-важните стратегически документи, които създават възможност за опазване на всички компоненти на околната среда, заяви той. Старите планове бяха много по-хубави от новите, допълни експертът и даде примери с разпоредби, засягащи сечта, които в новите планове според него облагодетелстват "дървената мафия".


В публикуваните проекти за планове не са посочени водните кризи в Перник и Своге, не са включени и наводненията в Карловско, обясни инж. Куманов.Реалната ситуация се прикрива, за да не получим санкции от Европейската комисия, категоричен е той.

 

"Като няма проблем, няма да сложим мерки. И другото – с тези пропуски прикриваме реалността в България и казваме през ЕК – в България ние нямаме никакви проблеми. Това е реалната ситуация."

 

От липсата на мерки "страшно много хора печелят страшно много пари", посочи Димитър Куманов в предаването "Преди всички".

 

"Някои мерки са изтрити, други са орязани до безобразие. Това всичкото заминава към Европейската комисия.""Хората седят без вода в цяла България – и за напояване, и за пиене, и то при сегашните планове за управление, които са много по-добри от следващите", гласи равносметката на инж. Куманов.

"Целите Източни Родопи ще бъдат разорани, за да се добива злато там. Някои процедури са доста напреднали. Аз ако ще изкарам от това злато няколко милиарда лева, първо ще си задам въпроса кои могат да ме спънат. Тези, дето могат да ме спънат, са много лесни", коментира Куманов, визирайки икономически интереси. 

 

Според него неправителствени организации отвличат вниманието с едни казуси, докато се развиват паралелно други.

 

"Това че т.нар. правозащитни организации у нас се занимават с това, че един лешояд някъде е родил или че три дървета ще ги вкараме в някакъв регистър, а на 300 метра от тези дървета режат покрай реката същите тези дървета, не е случайно. Ние ще отвличаме вниманието с едното, за да може другото да се развива. Абсолютно съм убеден вече в това."

 

Плановете сигурно ще минат, направи прогноза Димитър Куманов.

 

Крайният срок за общественото обсъждане е 30 септември.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама