НОВИНИ


Президентството още не казва кога ще връчи мандата

0 2379 10.07.2024
Президентството още не казва кога ще връчи мандата

Ще изберем най-добрата дата, така че да запазим националния интерес. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти относно връчването на втория проучвателен мандат за съставянето на правителство.


Тя участва в международна конференция, посветена на управлението на кризи и възможностите за прогнозиране на процеси в среда на устойчива несигурност. Конференцията се организира от Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, предаде БТА.За връчването на мандата Йотова посочи, че се надява това да се случи през следващите дни, но подчерта, че това е решение и правомощие на държавния глава Румен Радев.

 

Тя отбеляза, че внимателно следят случващото се в страната и целия политически процес.

 

Относно съставянето на правителство Йотова заяви, че продължава да бъде оптимист. „Надявам се, че след като приключим и изчерпаме епистоларния жанр с размяната на писмата, ще се премине към истински преговори, така, както повелява демократичният процес в една парламентарна държава", посочи вицепрезидентът.

 

„До този момент чуваме само заявки, не чуваме какво предлагат тези, които биха искали третия мандат", каза Йотова. По думите ѝ се говори за всичко друго - за евентуални съюзи, разводи, но нито един не е излязъл с конкретни предложения какво трябва да се прави през следващите месеци в страната в ситуация, в която е видно, че ставаме все по-задлъжнели, ще имаме проблеми с бюджета, каква ще е външната политика на страната. Йотова посочи, че след вчерашната среща на върха във Вашингтон не е станало ясно каква е точната позиция на страната ни. Думите идват на фона на факта, че вчера беше само първият ден от срещата, която продължава и днес, и утре. Също така, самите срещи не са отворени за медии, на практика нямаме поглед върху дискусиите, че да знаем българската - или която и да е друга, позиция. Това се налага, тъй като се обсъждат конфиденциални въпроси.Попитана за формула на управлението с експерти, Йотова посочи, че не разбира каква точно формула се предлага. „Очаквам да се измисли ново понятие, досега беше експертен кабинет, чуваме за технически кабинет- каквото и да означава това. Нека да видим кои ще бъдат хората, предложенията за министри", коментира Йотова.

 

По думите ѝ, ако една политическа партия иска сериозно да вземе мандата и твърди, че може да състави такова независимо правителство, „както казват някои партии „равноотдалечено“, нека да се видят хората, които ще бъдат номинирани, колко са независими.

 

Попитана дали се върви към промяна на избирателната система Йотова заяви, че сега на дневен ред са непосредствените въпроси, които стоят пред страната и проблемите, които трябва да бъдат решени заради обществото, доходите, стандартът на живот, финансовата стабилност на страната.

 

Тя посочи, че Венецианската комисия често препоръчва, че дълбоки реформи в избирателните системи се правят, когато има сравнително далечен период преди провеждането на изборите, на спокойствие, със спокоен парламент, със стабилна политическа система и с ясни мнозинства. Според Йотова всичко останало е авантюра.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама