ГЛАСЪТ


От МВР искат да им вярваме. Добре, но как се кърпи скъсано доверие?  

11 10356 10.07.2024
От МВР искат да им вярваме. Добре, но как се кърпи скъсано доверие?  

Странно е спокойствието, с което  вътрешният министър Калин Стоянов обяснява някои зловещи случки с участието на негови служители от последните дни. Млад мъж е открит мъртъв в ямболския полицейски арест. Служители на МВР твърдят, че се е самоубил. Същото казва и вътрешният министър. Засега. Близки на мъжа обаче смятат, че спрямо него е упражнено полицейско насилие.


Стоянов признава, че в ареста има камери и са записани всички движения и действия, случили се във фаталната нощ. Две денонощия обществото не е наясно обаче, какво показват те. Защото имало разследване. Това буди съмнения у много граждани, които не са склонни да вярват, че всички полицаи са честни и почтени и защитават гражданите в името на закона,  а не си позволяват нещо друго, което води до фатални последици. Хората не вярват на МВР – това не е ли ясно?

 

Недоверието се подхранва от друга случка – на плажа в „Градина“ до Бургас. Мъж с жилетка на охранителната фирма „Делта гард“ нанася побой на 19-годишен и счупва челюстта му. Причината е парче пица, което младежът бутнал  и след това предложил да заплати. Няколко дни се излъчваха репортажи и мнения на различни хора, включително на представители на охранителната фирма. Такъв човек, който се вижда на записите нямало сред частните гардовете. В крайна  сметка се оказа, че става дума за полицай от 4-о РПУ в Бургас. Сега и там се провеждало разследване и прочие процедури.

 

Министърът обещава прозрачност. Стар трик. Прозрачност щеше да има ако още преди ден-два от МВР бяха обявили за постъпката на своя служител. Ако беше задържан и отстранен от работа, докато се изяснят всички детайли. Всъщност, как така униформен полицай се появява на масово мероприятие в жилетка на частна фирма? Казусът е елементарен за разкриване.

 

Стоянов обаче дължи отговор на обществото по какви критерии се назначават служители в системата на вътрешната сигурност? В какви ръце се намира безопасността на обществото? На биячи, които ползват униформата като прикритие,  за да работят другаде и да пребиват хора, които нещо не им харесват?

Това би било открито поведение от страна на министъра.

 

В момента единственото, което се случва е, че недоверието в МВР се засилва заради въпросните случаи. И заради случаят в Плевен, където деца между 4 и 14 години се оказаха в тежко състояние в болница след като хапнали бисквити с марихуана. Надяваме се, че жената, за която се говори, че е подарила въпросните сладкиши вече е намерена. Но хората в града се питат, как е възможно толкова лесно опасни продукти, комбинирани с дрога, да стигат до деца? За превантивна работа става дума,  както и за сведения от информатори, с каквито би трябвало да работят от службите.

 

Лесно и приятно за МВР е да се излъчват възторжени репортажи в медиите, като последния за Гранична полиция от морето, в който се твърди, че всичко в службата е супер, най-вече резултатите.

От една страна ужасяващи случаи, а от друга – шербетен ПР. Това срива доверието, за което не само в МВР, но и в другите институции, толкова жадуват да се похвалят.

 

Това обаче нямаше да е така, ако и съответните служби, и прокуратурата работеха в името на закона, а не в името на интересите на определени кръгове. Това се отнася и за МВР, както знаем. Както знаят и във ведомството, но упорито не признават това.

 

Емил Азар

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама