НОВИНИ


Климатолог: Предстоят много на брой дни с температури над 35 до 42 градуса

2 9828 10.07.2024
Климатолог: Предстоят много на брой дни с температури над 35 до 42 градуса
Климатологът Симеон Матев Стопкадър: Нова телевизия

Жълт код за опасни горещини беше в сила за цялата страна в сряда. Температурите достигнаха на места 39 градуса.


Климатологът Симеон Матев коментира в ефира на Нова телевизия, че нормалното време за юли месец е между 28-29 до 36 градуса в най-топлите места. "Но днес в Сандански беше 41 градуса. А това е само началото на горещата вълна, която предстои следващите 8-9 дни. На места температурите са с 5 до 8 градуса над обичайните".

 

"Ако тенденцията продължи, както досега, това лято ще бъде най-топлото в историята. Досега такова беше лятото на 2012 г. Предишното беше 2007 г.", алармира климатологът и уточни, че предстоят много на брой дни с температури над 35 до 42 градуса.Но голяма част от хората не се притесниха - за Асен времето не беше достатъчно горещо, за да работи в обедните часове. „Трябва да се работи, не може да се отложи за септември. 12 часа трябва да работя, за да свърша това и утре трябва приключа”, отбелязва той.

 

На обратното мнение са обаче кардиолозите. Според тях няма нищо по-опасно от работата под жарко слънце. „Когато има професии и се работи на открито в горещите месеци под директно слънчево изложение, това повишава риска от топлинен удар. Дори вследствие може да се стигне до хипертонична криза и нежелани последствия като инфаркт и инсулт”, посочи кардиологът Стоян Стефанов от УМБАЛ "Света Екатерина".Множество изследвания недвусмислено демонстрират, че юли също ще бъде един от най-топлите за страната ни, откакто се правят измервания. Топлата вълна у нас не остана незабелязана и за испанските туристи. „С времето сега – няма никаква разлика. В Северна Испания е по-меко, но в Южна е същото като тук. Миналата година като дойдох тук, не беше толкова горещо”, споделя испанката Имакуляда.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама