НОВИНИ


Новият вариант на COVID-19 върлува в Гърция. Колко опасен е "Флирт"?

0 2558 11.07.2024
Новият вариант на COVID-19 върлува в Гърция. Колко опасен е
Проф. Ива Христова

„Флирт“ – това е новият вариант на COVID-19, заради който само за седмица бяха хоспитализирани близо 500 души в Гърция.


Според здравните власти в южната ни съседка има бум на заразените – само за седмица са регистрирани 473 случая, като двама души са хоспитализирани, 22 са починали в следствие на заразяването с коронавируса.„Щамът „Флирт“ е вариант на „Омикрон“ и няма голяма разлика между тях. Всъщност „Омикрон“ се размножи в няколко подварианта“, поясни проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ в ефира на bTV.

 

„Тези подварианти образуваха нови подварианти и в подварианта В А286 се появиха две съществени мутации на аминокиселините, които дадоха названието „Флирт“. Всъщност името на този подвариант произлиза от буквите на аминокиселините, които бяха подменени в този щам“, допълни проф. Христова.


Според нея се касае за група вирусни щамове, които непрекъснато се променят и образуват нови подварианти.

 

Тя обясни също така, че става дума вируси, при който мутацията помагат за преодоляване на човешките антитела – това им дава предимство и съпротивителната сила на имунитета не успява да ги атакува.

 
Проф. Христова обясни също така, че в момента „Гърция се радва на една огромна туристическа вълна“, което практически означава, че може много хора там да боледуват, но като процент заболеваемостта всъщност не е съществена.


„Групата щамове, известна като „Флирт“, не води до тежко протичане на заболяването, но пък и не бива да се подценява. Това е системно заболяване, която протича с температура, втрисане, главоболие и болки в гърлото, като често се появява и диария. Все още при някои пациенти се наблюдава и загубата на обоняние“, каза още тя.
 

Проф. Христова припомни също така, че това заболяване протича по-рисково при възрастните хора с хронични заболявания. Имало обаче и млади хора, които при т.нар. цитокинова буря или при по-голяма чувствителност, при който заразяването може да протече тежко.

„Опасността е от тромбози. Вирусът уврежда вътрешната обвивка на кръвоносните съдове, а когато тя е увредена, лесно се образуват тромби“, посочи проф. Христова.

 

Добрата новина според нея е, че у нас има много малко заболели, а лошата – има скрита заболеваемост, защото хората масово не се тестват.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама