НОВИНИ


Прокурорът по "Осемте джуджета" и Нико Тупарев го "заточват" в Смолян

2 2720 11.07.2024
Прокурорът по
Димитър Франтишек

Димитър Франтишек Петров от Софийската градска прокуратура (СГП) е командирован за три месеца в Районната прокуратура в Смолян, съобщи "Лекс". Източници на "Сега" потвърдиха информацията, че с "възпитателна" цел Петров ще бъде в Смолян три месеца. На практика това е понижение, тъй като районната прокуратура е по-ниско ниво от градската.


Петров, който беше шеф на Специализираната прокуратура, а след закриването ѝ беше преназначен в СГП, в момента е проверяван от Инспектората на Върховната прокуратура. Проверката за всичко свършено от Петров през последните три години беше разпоредена от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов след ареста и обвинението на телевизионния продуцент Нико Тупарев.

 

Междувременно Сарафов е издал заповедта за командироването на Петров, която е получила одобрението и на Комисията по атестирането и конкурсите на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

 

Командироването е по искане на районния прокурор на града и е мотивирано с нуждата от кадрово обезпечаване. В РП-Смолян има четири свободни места – три за обвинители и едно за младши прокурор, при общ щат от 11 бройки.

 

Командироването на Димитър Петров е от 22 юли 2024 г., тъй като дотогава той е в отпуск. Той ще остане в Смолян до 22 октомври 2024 г. Законът позволява командироване на магистрати до 12 месеца, а когато е без тяхно съгласие - до 3.

 

Димитър Франтишек Петров е прокурорът, наредил ареста и повдигнал обвинението за длъжностно присвояване на продуцента Нико Тупарев. Още тогава ръководството на прокуратурата обяви, че произнасянето на Петров по делото на Тупарев е неправилно и порочно.

 

Целта на задържането и обвиненията срещу Тупарев е да бъде разчистен теренът за някого. Тук не става дума просто за отнемане на бизнес, коментира миналата седмица пред "Сега" Грета Ганева, която е адвокат по търговските дела на Тупарев. Тя сравни случая с "Осемте джуджета", по което дело също е работил Франтишек.

По време на заседанието по мярката за неотклонение в градския съд стана, че съдружникът на Тупарев – Александър Тошев, твърди, че продуцентът е прехвърлил пари от съвместната им фирма "Лайм" ООД към сметки на лични фирми и към свои лични сметки без разрешение от Общото събрание на съдружниците. По това време обаче Тупарев не имал право да се разпорежда със сметките на фирмата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама